Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Робот намира изгубени вещи

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) създадоха роботизирана система, която може да открива загубени вещи. Системата, наречена RFusion, представлява роботизирана ръка с камера и RF антена, прикрепени към хващача. Тя обединява сигналите, уловени от антената, с изображенията, засечени от камерата, за да открива вещи, дори и такива, които са зарити сред други вещи и напълно скрити от поглед.
 
Прототипът на RFusion използва RFID етикети, които са евтини, без батерии и могат да се закачат за вещи и да отразяват сигналите, изпратени от антената. Тъй като RF сигналите може да преминават през повечето повърхности, RFusion може да открива маркираната вещ сред купчина други вещи.
 
Роботизираната ръка използва машинно самообучение и автоматично установява точното местоположение на търсената вещ, отмества вещите върху нея, хваща я и потвърждава, че е захванала правилната вещ. Камерата, антената, роботизираната ръка и изкуственият интелект са изцяло интегрирани, така че RFusion може да работи във всякаква среда, без необходимост от специални настройки.
 
В бъдеще системата RFusion може да намери различни приложения като например намиране на вещи в купчини с цел изпълнение на поръчки в складове, идентифициране и инсталиране на компоненти в автомобилостроенето или асистиране на възрастни хора в ежедневието.
 
"Всяка година милиарди RFID етикети се използват за идентифициране на вещи в днешните сложни вериги на доставките, включително дрехи и много други потребителски стоки. Подходът на RFusion прокарва пътя към автономните роботи, които могат да ровят в купчина от различни видове вещи и да ги сортират, използвайки данните от RFID етикетите много по-ефективно, отколкото ако се налага всеки един от тях да бъде инспектиран индивидуално, особено когато тези вещи изглеждат подобни за система за компютърно зрение", коментира Матю Рейнолдс, преподавател в Университета на Вашингтон, който не участва в проучването. Според него RFusion е голяма стъпка напред за роботиката в сложните вериги на доставките, където идентифицирането и взимането на точния предмет бързо и точно е ключът към изпълнението на поръчки навреме и удовлетворяване на взискателните клиенти.

     
Източник: MIT

Ключови думи: MIT   RFID   роботизирани ръце   хващачи  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...