Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Разработиха нова техника за термоелектрическо задвижване на меки роботи

Изследователи от Щатския университет в Северна Каролина разработиха нов термоелектрически задвижващ механизъм, който може да се използва за бързо задвижване на меки роботизирани устройства. Работният принцип на задвижващия механизъм се основава на структура с бистабилен дизайн, като формата на материала се определя от температурата.

Изследователите наслояват един върху друг два материала с различни коефициенти на термично разширение, като между тях се разполагат сребърни нанопроводници. Многопластовият материал се оформя с извивка в една посока. Когато към сребърните нанопроводници се приложи напрежение, материалът се нагрява, което го кара да се огъне в другата посока. След като се достигне ​​определена критична температура, материалът заема новата си форма, извивайки се бързо нагоре. Когато напрежението се премахне, температурата се понижава. Като се охлади под друга критична температура, материалът се връща към предишната си форма по подразбиране, извивайки се бързо надолу.

Според учените иновативният задвижващ механизъм може да се използва в биомедицината, изработката на протези и високотехнологичните производства, както и навсякъде, където са нужни бързи движения, но трябва да бъдат избегнати твърдите материали и конвенционалните роботи.

     
Източник: NC State University, снимка: Dreamstime

Ключови думи: NC State University   меки роботи   термоелектрическо задвижване  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...