Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Изследователи от MIT създадоха система за проектиране и обучение на интелигентни меки роботи

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) създадоха система за съвместно проектиране и симулация на меки роботи, наречена Evolution Gym. Тя представлява широкомащабна тестова платформа за едновременно оптимизиране на проектирането и управлението на меки роботи, която черпи вдъхновение от природата и еволюционните процеси.

Роботите в симулатора приличат на гъвкави, подвижни фигури от Тетрис, изградени от меки, твърди и задвижващи клетки (воксели) в мрежа. На тях се поставят задачи за ходене, катерене, манипулиране на обекти, промяна на формата и навигиране по плътна повърхност. За да провери способностите на робота, екипът разработва свои собствени алгоритми за съвместно проектиране, като комбинира стандартни методи за оптимизация на дизайна и техники за дълбоко самообучение с утвърждение (reinforcement learning, RL). Алгоритъмът за съвместно проектиране функционира като методите за оптимизация на дизайна развиват телата на роботите, а алгоритмите на RL оптимизират контролера за предложения дизайн. След това представянето на конкретния дизайн се оценява. Резултатът наподобява малка олимпиада за роботи. В допълнение към стандартните задачи като ходене и скачане изследователите включват и някои уникални действия, като катерене, обръщане, балансиране и изкачване на стълби. В повече от 30 различни среди роботите се справят отлично с прости задачи като ходене или пренасяне на предмет, но при по-трудни задачи, като хващане и повдигане, те не успяват да се справят добре, което показва ограниченията на настоящите алгоритми за съвместно проектиране.

Програмата е с отворен код и е безплатна за използване. Това е така, защото изследователите се надяват работата им да вдъхнови нови и подобрени алгоритми в областта на съвместното проектиране. Кодът на Evolution Gym може да бъде изтеглен от тук.

     
Източник: Масачузетския технологичен институт

Ключови думи: Масачузетския технологичен институт   MIT   Evolution Gym   меки роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...