Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Пет компании получават менторство и финансиране след първия търг по проекта за иновации в роботиката VOJEXT

04.08.2022   |   Начало»Проекти

Пет предприятия от България, Италия, Кипър, Нидерландия и Обединеното кралство са победители в първия търг за иновативни технологии в сферата на роботиката, който се проведе в рамките на проекта VOJEXT. Това съобщиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), която е координатор на информационните и комуникационните събития по линия на инициативата.

Победителите в надпреварата бяха обявени на специално онлайн събитие на 26 юли т. г., по време на което бяха представени обобщените резултати от първата отворена покана за набиране на проектни предложения в областта на роботизираните системи и технологии. По време на мероприятието, в което взеха участие над 30 представители на малки и средни предприятия, университети и научноизследователски институти от цяла Европа, отличените фирми имаха възможност да презентират и демонстрират на живо иновативните си разработки.

Участниците в търга трябваше да представят технологични решения на пет практически предизвикателства, свързани с внедряването на разработената роботизирана ръка (кобот) по проекта VOJEXT в приложения от строителството, навигацията, виртуалната реалност и др. Петте избрани компании получават финансиране в размер на до 100 хил. евро и право на участие в специална менторска програма за реализация на проектите с продължителност шест месеца.

Вторият търг, който е част от програмата на проекта и ще стартира през септември т. г., ще стимулира малките и средни предприятия да предлагат решения за интегриране на приложно-програмния интерфейс (API) на VOJEXT, както и пилотно да експериментират с разработения кобот в различни промишлени отрасли. За целта са предвидени 620 хил. евро, които ще бъдат разпределени под формата на грантове между пет до осем печеливши кандидати.

"Също през есента на 2022 г. се очаква да бъде обявена и отворена покана за набиране на проектни предложения по линия на програмата за наука, технологии и изкуства "S+T+ARTS". Предвижда се да бъде отпуснато финансиране на обща стойност от 60 хил. евро на два проекта за иновативни приложения на разработения кобот в сферата на изкуството", допълват от БТПП.

     
Източник: БТПП; снимка: VOJEXT

Ключови думи: БТПП   VOJEXT   колаборативни роботи   когнитивни роботи   коботи   МСП   роботика  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...