Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Роботите Motoman на Yaskawa осигуряват гъвкаво решение за автоматизация в пивоварната индустрия

Немската компания G. Schneider & Sohn, която произвежда популярната марка бира Schneider Weisse, е сред дългогодишните международни лидери в пивоварния бизнес. Фирмата определя формулата си за пазарен успех като комбинация от традиционни рецепти и методи с последно поколение технологии за автоматизация. Наскоро тя внедрява в производството си гъвкава и модерна опаковъчна система с три промишлени робота от гамата Motoman на Yaskawa. Интегратор на решението е немският специалист в сферата на системите за пакетиране, палетизиране и транспортиране Profipack Verpackungsmaschinen.

Една роботизирана клетка за оптимална гъвкавост

Ядрото на високотехнологичното решение, разработено специално за фабриката на G. Schneider & Sohn в Келхайм, са трите индустриални робота на Yaskawa. Това са първите роботизирани системи, които немската пивоварна компания интегрира в производството си, като споделя, че дотогава роботиката е била "напълно неизследвана територия" за нея.

За да помогнат на пивоварната да отговори на пазарната динамика, от Profipack проектират роботизирана клетка, която комбинира система за товарене и разтоварване на транспортната линия и друга - за етикетиране, вторично опаковане и палетизиране. Решението пести ценно пространство в цеха и намалява общия обем на оборудването.

Новата роботизирана опаковъчна система функционира независимо от основната бутилираща линия в завода. Неетикетираните бутилки се доставят до съответната станция за междинно съхранение в каси с помощта на мотокари, които се грижат и за събиране и извозване на натоварените палети. Между тези два етапа е организирана серия от напълно автоматизирани операции, голяма част от които се изпълняват от трите робота от серията Motoman GP.

Първият разтоварва бутилките от високоповдигачите, като ги вади от касите и ги насочва към етикетиращата станция. В зависимост от приложението, касите се връщат чрез конвейер към опаковъчната линия или се подреждат празни върху палета.

Вторият робот се включва в процеса след етикетиране на бутилките на специализирана машина, като отговаря за тяхното вторично опаковане в каси, кашони или други контейнери. Когато бутилките се подреждат в кашони, системата ги запечатва и етикетира. Третият робот повдига готовите контейнери и ги палетизира, за да са готови за последващо транспортиране.

Предимствата на серията Motoman GP

От Profipack са категорични, че най-доброто възможно решение за потребностите на пивоварната на G. Schneider & Sohn в Келхайм са роботите от серията Motoman GP на Yaskawa. Системните интегратори внедряват модели от гамата в различни приложения от далечната 2004 г. насам и са убедени във високото им качество и ефективност, както и в ценната поддръжка, която осигурява европейското подразделение на японския производител.

Избрани за случая са три идентични робота за общо предназначение Motoman GP180, всеки с товароносимост 180 кг. Шестосните системи са подходящи за свободно конфигуриране за изпълнението на различни задачи и са проектирани с висока степен на защита срещу запрашаване и влага (IP67), която ги прави отлично решение за пивоварната индустрия. Трите робота подлежат на интегриране в работни среди с тежки експлоатационни условия и са изключително лесни за почистване.

Всяка от системите се управлява от високопроизводителен контролер YRC1000 от Yaskawa, подчинен на главния S7-1500 PLC и свързан посредством Profinet. Първият робот е оборудван с комбиниран хващач за бутилки и кашони, което му позволява да товари, подрежда и разтоварва транспортните единици. Вторият робот, около който е конфигурирана роботизираната клетка, разполага с набор от хващачи за различните типове бутилки, с които цехът работи, и позволява дооборудване с кош и групов хващач. Третият използва палетизираща глава за каси и кашони. Цялата система може да бъде пренастроена от режим на работа с шишета от 330 мл до такъв за 500-милилитрови бутилки за по-малко от 15 минути. За максимално бърза и лесна смяна на хващачите се използва автоматизирана система, проектирана специално за приложението.

 

АТРИ Роботикс
Стара Загора 6000
ул. Цар Иван Шишман №77, офис 32
Тел.: +359 893 967 467; +359 899 625 160
E-mail: robotics@a3robotics.bg
Web: https://a3robotics.bg/

     
Източник: АТРИ Роботикс

Ключови думи: АТРИ Роботикс   A3 Robotics   Yaskawa   Motoman   Motoman GP   пивоварни   опаковъчни роботи   палетизиращи роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...