Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Kawasaki Robotics и ASTOR споделят полезни практики при управлението на роботизирани станции

В сферата на роботизацията на промишлени процеси в Европа Kawasaki Robotics успешно си партнира с полския доставчик и интегратор на интелигентни индустриални решения ASTOR. Съвместните проекти на двете компании обхващат проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на стандартни и специализирани роботизирани станции.

Програмиране и управление на станцията

Голяма част от роботизираните станции, които Kawasaki Robotics и ASTOR внедряват, са оборудвани с операторски HMI терминал (с човеко-машинен интерфейс), на който върви специален софтуер за управление. Командните екрани могат да бъдат визуализирани и посредством уеб браузър, както и чрез мобилно приложение. Интегрирането на възможности за безжична 5G комуникация в системата позволява достъп до нея практически от всяко устройство и всяка точка.

При стартиране на програмата за управление не е необходимо роботизираната станция да бъде спирана, но ако към момента е в режим на изчакване, работата й може да бъде възобновена. Платформата позволява проверка на статуса на всяко индивидуално устройство в станцията, като непрекъснато събира и при команда визуализира данни от роботите и сензорите в системата. Генерираната информационна база позволява прецизна диагностика в случай на повреда или неизправност на станцията.

В извънредни ситуации индустриалният робот може да бъде ръчно програмиран чрез обучителен терминал и изведен от работната зона на станцията след преминаване към съответния режим на обучение. При възникване на грешка програмируемият логически контролер на системата информира потребителя чрез HMI платформата за типа на грешката посредством нейния код и предлага възможни решения на проблема.

Програмиране на индустриалния робот

Налице са няколко възможности за програмиране на индустриалните роботи, които са част от роботизираните станции на Kawasaki Robotics и ASTOR. Най-популярният метод включва използване на блок-схемен език. Роботът трябва да достигне избрана точка в пространството, за която е дефиниран конкретен набор от параметри. При една заваръчна конфигурация например това би означавало въвеждане на номера на програмата, която платформата трябва да зареди преди старта на работния процес. След дефиниране на параметрите, работната траектория се съхранява. Индивидуалните стъпки могат да бъдат променяни по всяко време чрез коригиране на позиции или стойности на параметрите за движение, например скорост или прецизност.

Вторият вариант за програмиране включва използване на текстов език, който позволява генериране на логическа програма (или такава за движение) на компютър и зареждането й в системата за управление на робота. Чрез този метод могат да бъдат задавани разширени функции чрез популярни команди и конструкции (катo IF ELSE, FOR, WHILE цикли или GOTO инструкции). В програмата за движение на робота могат да бъдат използвани условни оператори, както и цикли за оптимизиране на кода.

В допълнение, двата езика могат да бъдат прилагани взаимозаменяемо или едновременно при генериране на RPM (Robot Program Motion) програми, като част от тях е написана на единия, а останалата - на другия. Що се отнася до обучителните позиции, те могат да бъдат задавани директно чрез физическо преместване на робота и запаметяване или чрез изпълнение на предварително създадена програма посредством обучителен терминал и съхраняване на всяка отделна стъпка.

Друга популярна техника за програмиране на роботите е посредством специализиран CAD/CAM софтуер, в който се създава дигитален близнак на роботизираната станция и всичките й компоненти се управляват чрез него. Траекториите за движение могат да бъдат генерирани предварително и заредени директно в контролера на робота като готова програма. Ако станцията е правилно калибрирана, такава програма може да бъде изпълнявана без необходимост от коригиране на позициите. В противен случай се използват специални инструменти за внасяне на корекции в реално време.

За контакт:

Marcin Brydak
International Account Manager

M: +48 603 790 051
E: m.brydak@kawasakirobotics.pl
LinkedIN: Marcin Brydak 
Kawasaki Robotics Central and Eastern Europe HUB

 

Минко Ангелов
Изпълнителен директор

M: +359 286 830 43
E: minko@bimextools.com
www.bimextools.com
Bimex Ltd.

     
Източник: Бимекс Лимитид

Ключови думи: Бимекс Лимитид   Bimex   Kawasaki Robotics   ASTOR   роботизирани станции   индустриални роботи   програмиране на роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиБизнесКариериСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...