Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Обявиха носителите на "Нобеловата награда за роботика" за 2023 г.

Американската Асоциация за усъвършенстване на автоматизацията (Association for Advancing Automation) A3 оповести носителите на най-престижния приз в сферата на роботиката за 2023 г. – наградите на името на Джоузеф Енгелбергер, наричан още "бащата на роботиката".

Тази година това са Роберта Нелсън Ший, глобален отговорник по техническо съответствие в Universal Robots, и Джеф Бърнщайн, президент на A3. Нелсън Ший е избрана в категорията "Приложения" за изключителни постижения в областта на безопасността в роботиката по време на дългогодишната си кариера.

 

Бърнщайн пък печели приза в категория "Лидерство" – признание за над четири десетилетия отдаденост и визия за развитието на бранша като част от структурата на световната асоциация.

 

"Нелсън Ший и Бърнщайн са истински стълбове в тази индустрия и бяха единодушно избрани от комитета по наградите и съдиите като носители на приза тази година", споделят организаторите.

 

Световно признание

 

Отличията "Джоузеф Ф. Енгелбергер", известни още като "Нобелова награда за роботика", се връчват от 1977 г. насам, а финансовото им изражение е 5000 щатски долара. Досега те са присъдени на 136-има световни експерти в тази сфера за приноса им в развитието на технологиите, приложенията, образователните инициативи и лидерството.

 

Кандидатите ежегодно биват селектирани от специален комитет – панел от доказани представители на бранша, а победителите се избират чрез вот на бившите председатели на Асоциацията на роботизираните индустрии (RIA, сега A3). Наградите ще бъдат връчени официално на гала вечеря на 24 май т. г. в рамките на международното изложение за роботика и автоматизация Automate, организирано от A3.

 

 

"Отличието за развитие на приложенията в областта на безопасността е огромна чест за мен и за всички, които са се посветили на работата си в това направление. Спомням си как се срещнах с Джоузеф Енгелбергер преди повече от 40 години. Никога не съм си и представяла, че ще стана носител на приза на негово име. Наградата е признание за целия прогрес, който постигна индустрията по посока оптимизиране на безопасността дотук. Беше невероятно пътешествие!", споделя Роберта Нелсън Ший.

 

"Да съм носител на приза "Джоузеф Ф. Енгелбергер" в категорията за лидерство за мен надминава всяко постижение, за което съм мечтал, започвайки работа в асоциацията преди 4 десетилетия. Неслучайно отличието е известно като "Нобелова награда за роботика", тъй като е признато в световен мащаб като върхът на успеха в нашия сегмент. Като човек, завършил езикова специалност и без никакво техническо образование, аз съм живото доказателство, че своя дом в роботиката може да намери абсолютно всеки", коментира Джеф Бърнщайн.

 

Принос към глобалната индустрия

 

  • През последните повече от 45 години Роберта Нелсън Ший е една от централните фигури в развитието на средствата за безопасност в индустриалната роботика в Северна Америка и по цял свят;
  • Тя е носител на множество отличия в областта, включително на приза за изключителни професионални постижения на Политехническия институт на Уорчестър за 2022 г.;
  • Част е от класациите "Топ 20 жени, които са оставили своя значим отпечатък в роботиката и автоматизацията" на Smart Manufacturing и "Топ 100 жени в сферата на безопасността" на Американската общност на инженерите по безопасност (ASSE).

 

  • Като президент на A3 Джеф Бърнщайн представлява най-голямата търговска организация в света в областта на роботиката и автоматизацията, в която членуват повече от 1160 глобални компании в сегменти като роботизирани системи, изкуствен интелект, машинно зрение, управление на движението и др.;
  • От присъединяването си към асоциацията през 1983 г. като мениджър "Маркетинг и връзки с обществеността" той е заемал множество ръководни позиции до избора му за президент през 2007 г.;
  • Бърнщайн е публична фигура с отчетливо медийно присъствие, която активно участва в широки обществени дискусии по въпроси във връзка с развитието на роботиката и автоматизацията, включително ефектите върху заетостта и др. Член е и на Изпълнителния съвет на Международната федерация по роботика (IFR).
     
Източник: A3

Ключови думи: A3   RIA   роботика   нобелова награда за роботика   Джоузеф Енгелбергер   награди   Automate  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...