Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Robotics-Bulgaria.com ще връчи специални награди на Robo Days 2023

13.04.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Специализираният портал Robotics-Bulgaria.com е медиен партньор на националното състезание "Дни на Роботиката" 2023, което ще се проведе съвсем скоро – на 28 и 29 април т. г. в 12-ти учебен блок на Технически университет – София.

 

Нещо повече, екипът ни ще има честта и удоволствието да отличи няколко от най-изявените участници в събитието с грамоти за "Най-иновативна идея" и за "Млад иноватор в роботиката", както и с престижна специална награда от името на медията под формата на статуетка за най-интересния и впечатляващ проект, представен по време на форума.

 

Включете се и Вие!

 

Всички наши читатели, които искат да станат свидетели на награждаването на живо, както и на вълнуващите състезания в отделните категории на турнира, могат да се регистрират за безплатно посещение на събитието като гости до 27 април чрез формата тук.

 

За участие в тазгодишното издание на "Дни на Роботиката" са записани над 75 разработки от 16 града: Бургас, Варна, Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Перник, Плевен, Пловдив, Панагюрище, Русе, София, Шумен и Ямбол. Организаторите очакват повече от 120 състезатели (индивидуални участници, екипи с до трима члена или училищни стартъпи) и над 25 ментори да се включат в оспорваното съревнование.

 

Събитието ще протече със следната програма:

 

28.04.2023

 

9:00 - 10:00 Регистрация и настаняване на екипите;

10:00 - 10:40 Официално откриване на състезанието;

11:00 - 12:30 Технически прегледи на екипите;

12:30 - 13:30 Обедна почивка;

13:40 - 17:00 Начало на състезанията по категории:

- Състезателна категория "Следене на линия";

- Състезателна категория "LEGO следене на линия";

- Състезателна категория "Мини сумо";

- Състезателна категория "3D лабиринт";

- Състезателна категория "Свободен стил".

 

29.04.2023

 

10:00 - 12:00 Продължение на състезанията по категории:

- Състезателна категория "Следене на линия";

- Състезателна категория "LEGO следене на линия";

- Състезателна категория "Мини сумо";

- Състезателна категория "3D лабиринт";

- Състезателна категория "Свободен стил";

12:30 - 13:30 Обедна почивка;

13:30 - 16:00 Финали и полуфинали;

16:30 - 17:30 Награждаване и закриване на състезанието.

 

Компаниите и организациите в сегмента, които биха искали да подкрепят инициативата, могат да научат как да го сторят от интересното ни и информативно интервю с Денис Исметов, председател на Студентски клуб по роботика към ТУ-София (RoboClub.bg), който организира традиционната инициатива.

 

Държавата и бизнесът в подкрепа на младите таланти в роботиката

 

"Държавата и бизнесът биха могли изключително много да съдействат като партньор за развитието на организации като нашата и за реализирането на повече събития, дейности и инициативи в помощ на кадрите в сектора по пътя им от ученическия чин до работното място.

 

Потенциалът на младите хора за развитие и самоусъвършенстване в сферата на роботиката и инженерните науки у нас става все по-голям. Но за да продължи този процес, са необходими още структури, както и публично внимание от специализирани медии като Вашата, за да може повече хора да научават за дейността ни", споделя още пред екипа ни Денис Исметов.

 

Той разказва, че студентският клуб RoboClub.bg към ТУ-София функционира вече цели 22 години и редовно организира участия на български екипи в международни състезания по роботика, а дългата му история е изпълнена с много интересни, забавни и поучителни случки.

 

Българската състезателна роботика на световната карта

 

"Голям е процентът на актуалните кадри в сектора, които са преминали през клуба през годините. Всеки, който е бил част от общността му, днес е добре реализиран и притежава високи технически умения и познания. Интересът, ангажираността и самоинициативността са качества, които целим да развиваме и предаваме на другите", допълва той.

 

На въпроса ни какво е нивото на родните състезатели по роботика в сравнение с това на представителите на други държави на световните състезания Денис отговаря, че е трудно да се прави сравнение, тъй като нивото е динамичен и относителен показател, който зависи и от много външни фактори. Категоричен е обаче, че българските таланти се отличават с изключително добра подготовка и нестандартно мислене.

 

"Младите хора демонстрират все повече мотивация и хъс да работят на високо международно ниво и да създават проекти, които биха решавали световни проблеми", коментира той.

 

 

"Една роботизирана система се състои от множество различни компоненти, а проектирането ѝ изисква добра и солидна основа в редица области – както в теоретичен, така и в практически аспект. Практика се придобива най-добре чрез работа по различни проекти, чрез непрекъснато експериментиране. Необходимо е да поставяш предизвикателства пред самия себе си.

 

А състезанията със сигурност те приканват да го сториш. Най-ценното, което дават на младите хора, е запознанството, обменът на идеи и опит с други ентусиасти в тази сфера. Този процес не само формира общности, но и изгражда общество, което на по-късен етап създава новите технологии и задава водещите тенденции", обобщава Денис Исметов.

 

Още детайли за предстоящото издание на Robo Days, което след кратка пауза във връзка с пандемията се завръща с пълна сила на сцената на състезателната роботика у нас, можете да научите тук.

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Дни на Роботиката   Robo Days   RoboClub.bg   Robotics-Bulgaria.com   TLL Media   национално състезание   роботика   ТУ-София  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...