Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

KUKA предлага надеждни и рентабилни решения за автоматизация в МСП

Немското предприятие за галванизиране на метални изделия Verzinkerei Sulz, базирано в гр. Зулц ам Некар в Южна Германия, внедрява компактна заваръчна клетка с робот KUKA в производството си.

Така компанията значително повишава степента на автоматизация в цеха, компенсира недостига на квалифицирани заварчици и пести хиляди километри транспорт в производствената верига като връща изпълнението на една от ключовите работни операции в местната си структура, без да е необходимо да я възлага на отдалечен външен подизпълнител.

 

Решението

 

За повечето цехове за нанасяне на галванични покрития е необичайно да заваряват стоманени детайли. Сферата на компетентност на тези съоръжения е основно в горещото или центробежно поцинковане на изделията с цел осигуряване на високоефективна защита от корозия.

 

В продължение на дълги години такава е практиката и във Verzinkerei Sulz, където работят 65 души. Заварката на компонентите се извършва от външен доставчик на тази услуга, докато компанията не стига до извода, че би било далеч по-рентабилно за нея да инвестира в иновативно технологично решение.

 

Предприятието се доверява на KIWI-Automations – дългогодишен системен партньор на KUKA, за проектирането и внедряването на компактна заваръчна клетка, чието "ядро" е робот от серията KR CYBERTECH nano. Системата прецизно заварява двата отделни компонента на необходимата сглобка – осмоъгълна призма към малка стоманена плоча.

 

Един заваръчен цикъл трае по-малко от минута, като в зависимост от типа на стоманените основи клетката произвежда на място между 5 и 10 хил. готови за галванизиране компонента всеки месец.

 

Автоматизацията връща производството в Германия

 

В миналото съединяването на сглобките е извършвано от различни подизпълнители – ръчно или с помощта на роботи.

 

Непостоянният входящ поток от компоненти вследствие на различните срокове, обеми и капацитети на външните доставчици на услугата принуждава Verzinkerei да транспортира детайлите с камион до Източна Европа за заваряване и обратно в цеха в Зулц за галванизация, асемблиране и изпращане към клиентите. Така 40 тона метал се превозват към и от далечната дестинация два пъти седмично.

 

 

Първоначалните изчисления на компанията след внедряването на работната клетка са, че периодът за възвръщане на инвестицията ще трае приблизително 2 години и половина. С бързото увеличаване на темповете на растеж на продукцията и броя и обема на местните поръчки обаче става ясно, че капиталовложението в заваръчната система ще се изплати за много по-кратък срок – около година и половина.

 

"Автоматизацията е единственото решение за малките и средни по мащаб предприятия във времена на дефицит на кадри. Разходите за закупуване и интегриране на дадено високотехнологично решение са управляеми, а възможностите да постигнеш независимост, да обогатиш фирменото си ноу-хау и значително да увеличиш поръчките си са безценни", коментира Берндт Юшен, управляващ директор на Verzinkerei Sulz.

 

"За нас като системен партньор и интегратор на KUKA този проект беше отлична пилотна реализация, чрез която да покажем на много компании в бранша, дори и на по-малките, че автоматизацията не е необходимо да бъде труден и скъп процес. Както и че пречките могат да бъдат преодолявани постепенно и рентабилно", допълват от KIWI-Automations.

 

 

 

 

 

СПЕЙСКАД ООД
Казанлък 6100
Ул. Стара река 2, офис 310
Тел: 02 9033999
Email: info@spacecad.bg
Web: www.spacecad.bg 

 

     
Източник: Спейскад

Ключови думи: Спейскад   Spacecad   KUKA   KR CYBERTECH nano   заваръчен робот   заваръчна клетка   галванизиране  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...