Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Институтът Fraunhofer разширява обхвата на системата си за анализ на потенциала за роботизация APA

От института по производствено инженерство и автоматизация Fraunhofer IPA обявиха, че функционално надграждат популярния си метод APA (Automation Potential Analysis) за анализ на потенциала за автоматизация и роботизация на индустриални процеси и системи.

Системата, първоначално разработена за задачи в сферата на асемблирането, вече е достъпна и в специализирани версии за заваръчни процеси и интралогистични операции. От месец юни т. г. потребителите ще могат удобно да използват методологията и на своите смартфони и таблети под формата на мобилна апликация.

 

Устойчивост и конкурентоспособност чрез роботизация

 

От екипа на института разказват, че чрез скалата за оценка от години помагат на промишлените предприятия систематично да повишават степента на автоматизация в работните си процеси, а изпълнените с APA проекти в производствата по цял свят вече надхвърлят 500.

 

"Автоматизацията е най-обсъжданата тема в света на индустрията и има защо. Предизвикателства, като недостига на квалифицирана работна ръка, демографските промени, ожесточената конкуренция вследствие на глобализацията и ненадеждните вериги на доставките, заедно с необходимостта да се внесе по-голяма устойчивост в производствата дори в развити държави като Германия, са логични предпоставки за внедряването на решения за автоматизиране на технологичните процеси", коментират от Fraunhofer IPA.

 

Кои са ключовите критерии за оценка на потенциала?

 

Разработчиците на системата поясняват, че в един такъв проект техническите и икономическите критерии са сред най-важните фактори, които трябва да бъдат взети предвид. "Не всяка технология, която е технически съвместима с изискванията на приложението, се оказва рентабилно решение. И обратното.

 

За много компании е трудно да намерят правилния баланс, тъй като естественият им стремеж е да инвестират в системи с гарантирани резултати и да избягват грешки при планирането. В допълнение голяма част от стандартните решения на пазара често са неприложими за дадени практически сценарии", допълват от института.

 

 

Платформата APA, чието четвърто поколение скоро ще бъде достъпно и за самостоятелно използване от предприятията в мобилна версия, цели да проучи конкретните потребности на приложенията, да ги анализира в детайли и да оцени потенциала за автоматизация и роботизация на всяка операция.

 

В сферата на асемблирането например извършваните ръчно дейности се подразделят на четири групи – разделяне/сортиране, манипулиране, позициониране и сглобяване/съединяване.

 

Как функционира системата?

 

Чрез специална точкова система експертите изчислява колко подходяща е за автоматизиране съответната задача, като прилагат критерия "Fitness for Automation". Отчитат се още същността и характеристиките на материалите или обектите, с които се борави (дали са твърди или гвъкави), както и необходимите движения за монтажа на отделните компоненти. Резултатите от оценката се класифицират в три възможни категории:

 

  • Приложимост на стандартно решение за автоматизация и роботизация – с бърза възвръщаемост на инвестицията, например при pick-and-place операциите;

 

  • Препоръка за конфигуриране на специализирано решение – когато от икономическа гледна точка е добре да се автоматизира, но стандартните решения не покриват изискванията;

 

  • Модифициране на продуктовата гама чрез "Design for Automation" концепцията, за да се премахнат пречките пред автоматизацията на ниво дизайн на продуктите – например прекалено гъвкави, чупливи или прозрачни изделия.

Препоръчва се въвеждане на модулни конструкции от стандартизирани компоненти и/или преосмисляне на броя на елементите. Целта е процесът да стане по-подходящ за автоматизиране (цялостно или частично) или поне по-лесен за ръчно изпълнение.

 

 

Високоефективни заваръчни приложения

 

Изследователите и инженерите от Fraunhofer IPA разказват, че през годините са получавали запитвания за оценка от потребители от редица други сектори освен от монтажните цехове. "В заваръчните приложения дефицитът на квалифицирани оператори сериозно повлиява целия бранш. Много компании, особено МСП с по-малки партиди, биха спечелили много от автоматизиране на работния процес. Често ни питаха дали дадена задача е изпълнима и посредством робот, както и ще бъде ли изгоден такъв за фирмата", разказват от института.

 

Ето защо екипът разработва цялостен въпросник със скала и за този сегмент, подобно на вече утвърдения в областта на асемблирането, включващ характера на материалите, които ще бъдат заварявани, етапите на подготовка, премахването на шлаката и др. Не навсякъде, разбира се, роботизацията се оказва рентабилна. Но в повечето случаи е, подчертават създателите на системата, като добавят, че освен версия за интралогистиката вече разработват и варианти за мобилни роботи и обслужване на обработващи машини.

 

Приложението APA ще бъде сред акцентите в тазгодишното участие на Fraunhofer IPA на изложбения форум automatica в Мюнхен (зала 4, щанд 321).

 

Повече за системата за оценка на Fraunhofer IPA можете да научите от видеото тук:

 

 

     
Източник: Fraunhofer IPA; снимки: Fraunhofer IPA, Dreamstime

Ключови думи: Fraunhofer IPA   Fraunhofer   APA   роботизация   автоматизация   заваръчни роботи   интралогистика   асемблиране   automatica  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...