Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Италиански инженери създадоха иновативен роботизиран екзоскелет за работниците в тежката индустрия

Иновативен екзоскелет, който значително намалява натоварването и умората на работниците в тежката индустрия, разработиха в Италианския технологичен институт IIT (Istituto Italiano di Tecnologia).

 

Прототипът на име STREAM (StreamEXO) генерира сили, които се разпределят към раменете и краката на служителите, ангажирани с извършването на тежки ръчни операции в промишлеността, например повдигане и носене на товари, работа с инструменти и оборудване, ремонтни дейности и т. н. Сред водещите потенциални приложения на технологията са железопътния сектор, където роботизираната система може значително да улеснява екипите по поддръжка на релсовите пътища, машините и съоръженията, както и корабостроенето, строителството и други отрасли на тежката индустрия.

 

Какво е иновативното в дизайна?

 

Роботът StreamEXO е със специален олекотен и ергономичен дизайн, който осигурява комфорт и свободни движения по време на работа, като пасва перфектно на работници с различно телосложение – в покой и при изпълнението на динамични активности. Собственото му тегло е едва 7 кг, а батерията му издържа до 6 часа в непрекъснат режим на захранване.

 

Устройството се състои от механична конструкция, електрически задвижващи механизми и електронна система със специфични алгоритми, които помагат на служителите в индустрията по време на работа, като намаляват натоварването и риска от нараняване. Благодарение на усъвършенстваните си възможности за управление екзоскелетът може да интерпретира движенията, които човек прави, и да контролира силата, посоката и траекторията им, прилагайки автоматично стратегии за подпомагане. StreamEXO може да бъде използван по разнообразен начин, включително по време на шофиране и ходене по неравни терени, разказват инженерите.

 

 

Успешни тестове

 

Прототипът успешно е преминал всички технически изпитания в рамките на тестов проект с продължителност 6 месеца и близо 100 работни часа, като е бил носен от общо 15 човека на различни промишлени обекти при изпълнението на разнородни тежки задачи, например пренасяне и подреждане на бетонни тръбни елементи с тегло между 20 и 30 кг всеки. Разработчиците отчитат обещаващи резултати – системата намалява с до 50% ергономичните рискове от физическо натоварване (предимно на гърба и кръста), редуцира с до 25% необходимата мускулна дейност и спестява до 30% от умората на работниците.

 

След официалното си представяне пред заинтересованата аудитория в демонстрация на живо, проведена на пристанището в испанския град Тарабона, технологичният проект е готов да премине във фаза на пазарна реализация, съобщават от IIT.

 

"Експериментите със StreamEXO бяха от ключова важност за екипа ни. Чрез тях придобихме фундаментална информация, необходима за довеждането на прототипа до етап на пълна технологична зрялост с възможности за бърза комерсиализация", споделят италианските инженери. Системата е разработена по линия на европейския проект STREAM, координиран от IIT – първата мащабна транснационална инициатива за промотиране на научноизследователската дейност в железопътния сектор и други отрасли на тежката индустрия с цел повишаване на ефективността и устойчивостта.

 

Свързаните работници на бъдещето и Industry 5.0

 

Водещ принцип в разработките в рамките на проекта STREAM е концепцията за свързания работник и Industry 5.0, която включва оборудването на служителите в промишлеността с различни високотехнологични носими устройства и системи с IoT свързаност и комуникационни възможности, включително екзоскелети.

 

В допълнение към StreamEXO, по линия на проекта е разработен и роботизиран багер, който да улеснява работата на различни строителни обекти. Повече за това как екзоскелетът може да помогне на индустриалните работници вижте в следващото видео:

 

 

     
Източник: IIT

Ключови думи: IIT   екзоскелет   работник   индустрия   роботика   ергономия   железопътна индустрия   корабостроене   строителство  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...