Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Над 370 хил. AGV системи и роботи влизат в борбата със задръстванията по световните пристанища до 2027 г.

Глобалната морска индустрия значително увеличава усилията си по посока автоматизация на дейностите по пристанищните пунктове, за да се справи с едно от най-наболелите съвременни предизвикателства в сектора – кошмарните задръствания както по водните пътища, така и в сухопътните участъци.

 

В допълнение към популярни решения, като автоматизирани порти, портални системи, кранове и модерна подемно-транспортна техника, в тези обекти намират все по-голямо приложение и самонасочващите се превозни средства (AGV). Тези хоризонтални платформи, които пренасят контейнери и товари от и към корабите и плавателните съдове, се доказват като едни от най-ефективните инструменти за облекчаване на трафика.

 

Какво показват пазарните проучвания?

 

Актуалните прогнози на международната маркетингова агенция ABI Research сочат, че темповете на внедряване на AGV системи в глобалната пристанищна инфраструктура ще се увеличават на комбинирана годишна база с над 26% в периода до края на десетилетието, а броят им ще надхвърли 370 хил. още през 2027 г.

 

"Автоматизацията подобрява надеждността, последователността и сигурността на пристанищните операции. В допълнение, с оглед на грижата за околната среда, средствата за автоматизация водят до по-ефективна дейност и по-бързи карго услуги с по-малък въглероден отпечатък.

 

Автоматизираните пристанища са и много по-безопасни от конвенционалните. Броят на проблемите, свързани с човешки грешки, значително намалява, а средата и приложенията стават много по-предвидими благодарение на решенията за мониторинг и събиране на данни", пояснява Адиш Луител, старши анализатор в отдел "Управление на веригите за доставки и логистиката" в ABI Research.

 

Роботите и интелигентните технологии на помощ

 

В допълнение към автономните превозни средства на пристанищата, технологиите за автоматизация имат голям потенциал да революционизират бранша на логистиката и в други модалности на глобалната верига на доставките, включително в железопътния сектор, авиацията и сухопътния транспорт, където също се наблюдава значителен ръст на внедряванията на иновации през последните години.

 

Сред тях са роботи, платформи за машинно зрение, автономни системи, интелигентни камери, умни кранове, дигитални инструменти за управление и др., които спомагат за повишаване на производителността, елиминиране на излишни струпвания, забавяния и проблеми от друг характер.

 

 

Камерите за наблюдение на железопътните операции са сред сегментите, които набират най-голяма скорост напоследък, отбелязват от ABI Research. Само през 2022 г. в ж. п. сегмента са внедрени и над 29 хиляди робота за инспекция, а броят им се очаква да нарасне до повече от 43 хил. до 2030 г. в отговор на увеличаването на обема на железопътните превози, прогнозират маркетолозите. През изминалата календарна година над 14 млрд. тона товари са транспортирани с влакове, като до края на десетилетието тази цифра вероятно ще достигне 16 млрд.

 

"Автоматизацията в различните сектори на мултимодалната логистика, въпреки предимствата си, може да доведе и до множество разходи, с които мениджърите по веригите на доставките трябва да бъдат предпазливи. Въпреки че средствата за автоматизиране на различни дейности и процеси рационализират работните потоци и улесняват задачите в дългосрочен план, те идват за сметка на известни първоначални спадове в производителността.

 

Тези спадове обикновено се дължат на времевите периоди, в които служителите е необходимо да бъдат обучени да работят с новите платформи и технологии, да ги конфигурират и поддържат", допълват от агенцията за пазарни проучвания.

 

     
Източник: ABI Research; снимки: Dreamstime

Ключови думи: ABI Research   логистика   транспорт   вериги на доставките   AGV   самонасочващи се превозни средства   роботи   машинно зрение   интелигентни камери  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...