Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Проектът GR00T проправя пътя на хуманоидните роботи с изкуствен интелект в индустрията

29.03.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Щатската технологична компания NVIDIA, специализирана в проектирането на графични процесори за гейминг индустрията и професионални приложения, обяви иновативен проект за хуманоидни роботи с изкуствен интелект и потенциал за внедряването им в производството и логистичния сектор.

Софтуерната платформа, на която е базиран проектът за универсален и лесно обучаем андроид GR00T (Generalist Robot 00 Technology), предназначена за използване и като основа за разработката на интелигентни мобилни и индустриални роботи, включва:

 

  • Базов обучителен симулатор, който ще изпълнява ролята на принципна рамка за бъдещи приложения;
  • Инструменти за моделиране с генеративен изкуствен интелект;
  • Ново поколение едноплатков компютър за комплексни изчислителни задачи при взаимодействието с хора и други роботи;
  • Визуално обогатени библиотеки с инструменти, улесняващи манипулацията, управлението на работните потоци чрез облачни или хибридни решения и сензорното възприемане на работната среда.

По-интелигентни, гъвкави и универсални роботи

 

Специализираният модул на платформата за оптимизация на манипулирането с обекти обхваща богата колекция от усъвършенствани модели за генериране на траектории и последователности от движения на роботизираните ръце, както и базирани на изкуствен интелект функции.

 

С помощта на софтуера разработчиците ще могат да използват различни комбинации от инструменти, персонализирани за специфични задачи, чрез които роботите им ще могат надеждно и адекватно да взаимодействат със средата. Платформата ще улесни и конфигурирането на мащабируеми и повторяеми работни потоци за динамични приложения в сферата на роботизираната манипулация, като ускори обучението на системите и генерирането на програми с помощта на изкуствен интелект.

 

"Интегрирането на нови инструменти за генериране на базови модели в платформата ще позволи разработката на по-интелигентни, гъвкави и универсални роботи, които могат да бъдат обучени да изпълняват множество разнообразни задачи", коментира Дийпу Тала, вицепрезидент на направленията за роботика и периферни изчисления в NVIDIA.

 

"Изграждането на базови модели за универсални хуманоидни роботи е едно от най-вълнуващите предизвикателства в областта на изкуствения интелект в наши дни. Сега всички необходими за целта технологии са обединени в обща платформа, която ще даде възможности на водещите компании в сектора по цял свят да направят голям скок напред към интелигентните роботи с общо предназначение", допълва президентът и главен изпълнителен директор на NVIDIA Дженсън Хуанг.

 

 

На път към реалните приложения

 

В иновативния проект на компанията се включват голям брой глобални производители на роботи и системи за автоматизация от цял свят, включително Yaskawa, Solomon, PickNik Robotics, Ready Robotics, Franka Robotics, Universal Robots и Teradyne. В партньорство с NVIDIA те ще интегрират платформата за оптимизирана манипулация в решенията си, за да могат да започнат и първите й тестове в реални приложения.

 

Заложените в нея базови модели ще позволят виртуална симулация на съществуващи роботизирани манипулатори и разработка на инструменти за сензорно възприемане, адаптиране и препрограмиране за целите на различни работни среди и приложения в интелигентното производство.

 

Сред задачите, които могат да бъдат конфигурирани с помощта на изкуствен интелект, са pick-and-place операции, обслужване на машини, асемблиране и др. Моделите позволяват шестизмерно интерпретиране на поза/позиция и проследяване на непознати обекти, усъвършенстване на траекториите и планирането на движения в пространството, генериране на оптимални стратегии за захващане на непознати 3D обекти, както и по-бърза детекция на нови премети и ускорено обучение за боравене с тях в помещения на закрито.

 

Интелигентна сетивност и за мобилните роботи

 

Другият основен модул на единната платформа за интелигентна роботика на NVIDIA e посветен на усъвършенстването на автономните мобилни роботи, широко използвани в производството, логистиката и фулфилмънт услугите, с базирани на изкуствен интелект визуални инструменти.

 

Модулът включва функции за 360-градусово компютърно зрение с множество камери. С негова помощ мобилните роботи, робокарите, робоповдигачите и други роботизирани транспортни и превозни средства в складовите стопанства ще могат по-добре да възприемат средата, да навигират по-безопасно и надеждно из нея чрез семантичното й интерпретиране и триизмерно да картографират помещенията с цел детекция на препятствия.

 

 

Хуманоиди в индустрията?

 

С GR00T хуманоидните роботи ще получат възможността да бъдат програмирани мултимодално – чрез инструкции под формата на текст, видео или демонстрации. Те ще комбинират новите команди с данни от досегашните си взаимодействия, за да възпроизведат желаното действие, разказват от NVIDIA.

 

Платформата вече е демонстрирана на четири робота от различни производители. Като по-комплексни системи, които изискват хетерогенни изчисления при управлението, консолидиране на данните от различни по тип сензори за цялостно възприятие, планиране и взаимодействие с хората, андроидите ще могат да се възползват от едноплатков компютър от ново поколение, който ще извършва комплексните изчислителни операции.

 

Роботите, които изискват усъвършенствани умения за придвижване и манипулиране, като ходене или захващане, се нуждаят от технологии за дълбоко самообучение с утвърждаване (deep reinforcement learning) в симулирана среда, както и от последователно виртуално обучаване, за да усвоят тези умения, коментират от компанията, като добавят, че тази стратегия е много по-полезна, когато моделът кореспондира директно с реалното внедряване на робота.

 

Роботиката с отворен код и омнивселената

 

NVIDIА е сред основателите на Алианса за роботика с отворен код (OSRA) – нова инициатива на Open Source Robotics Foundation, която цели да стимулира колаборацията, иновацията и обмена на идеи и полезни практики между представителите на екосистемата. За целта се развиват паралелно няколко проекта за платформи с отворен код, включително операционната система ROS (Robot Operating System).

 

Компанията разработва и технологии за базирано на физиката, фотореалистично и основано на възприятия машинно самообучение с утвърждаване, чрез които бъдещите роботи ще могат да взаимодействат ефективно с хора и обекти в омнивслената – версията на NVIDIA за добиващата все по-голяма популярност концепция за метавселената.

 

     
Източник: NVIDIA

Ключови думи: NVIDIA   GR00T   хуманоидни роботи   мобилни роботи   AMR   производство   логистика   индустриални роботи   манипулация  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...