Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Ново изобретение улеснява диагностиката на тръбопроводи за нефт и газ

Екип от изследователи от Националния изследователски политехнически университет (НИПУ) в Перм, Русия, създадоха прототип на робот, който може да се използва за диагностика на пожароопасни газо- и нефтопроводи, съобщиха от висшето учебно заведение. Благодарение на специфичната си форма роботът може да "проникне" в труднодостъпни участъци от тръбопроводите, да констатира повреди и да оцени степента на корозия.

В момента съществуващите роботи за диагностика на тръбопроводи не могат да достигнат трудни и отвесни участъци от тръбите заради "неповратливостта" на конструкцията. По думите на Дмитрий Кучев от Факултета по химични технологии, промишлена екология и биотехнологии към Университета в Перм, те дори не са особено стабилни при движение. Освен това стойността на подобен робот достига 2,5 млн. рубли (около 27 200 евро), което не е изгодно за предприятията. Заради това изследователите са решили да създадат по-просто устройство с разширени технологични възможности. Роботът, създаден от тях, ще осъществява качествен технически контрол на всички участъци на тръбопроводите, ще открива повреди и ще измерва диаметъра им.

Благодарение на сферичната си форма роботът се движи стабилно и се справя със сложни участъци. Шиповете на колелата му позволяват да пресича труднопроходими тръби.

Разработчиците са изработили прототипа с помощта на 3D принтер. Според тях примерната стойност на готовия продукт ще бъде 300 000 рубли (около 3260 евро).
Според изследователите роботът може да намери приложения в предприятията от нефтената и химическата индустрия, но и в поддръжката на жилищни сгради. Той ще бъде полезен и на компании, които извършват ремонти и диагностика на газопроводи, нефтопроводи и тръбопроводи.

     
Източник: НИПУ

Ключови думи: НИПУ   роботи   нефтопроводи   газопроводи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...