Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Южнокорейски изследователи създадоха мек изпълнителен механизъм, вдъхновен от морските краставици

Изследователи от Научноизследователския и технологичен университет в Поханг (POSTECH) обявиха, че са създали автономен, задвижван от вода мек изпълнителен механизъм, вдъхновен от уникалното поведение на морските краставици. Силата и скоростта му надвишава тези на конвенционалните меки задвижващи механизми.
 
Задвижваният от вода мек изпълнителен механизъм е подходящ за приложения, при които от значение е свободата на движение. Сега съществуващите меки изпълнителни механизми имат ограничено приложение заради своята крехкост и ниска скорост.
 
Вдъхновен от променливата колагенна тъкан (MCT) на морските краставици, които изменят формата си при съприкосновение с водата, екипът от POSTECH проектира своя изпълнителен механизъм така, че да може да се програмира. Той е базиран на гъвкав PNIPAAm хидрогел и се отличава със сила и скорост, които са съответно с 200 и 300 пъти по-големи от тези на конвенционалните меки изпълнителни механизми, които използват водата като източник на енергия, дори под вода при температура от 80°С.
 
При различни тестове е потвърдено, че вдъхновеният от морските краставици мек изпълнителен механизъм е достатъчно здрав, за да възстановява първоначалната си форма дори при напрежение на опън от 300%.
 
Изобретението може да намери приложение в много различни сектори като промишлеността и биомедицинската индустрия, включително в индустриални роботи, които захващат и повдигат материали.
 
"Мекият робот се активира, когато влезе в контакт с влага, гъвкав е и променя формата си, за да се адаптира лесно към различни среди", обяснява проф. Донг Сунг Ким и добавя, че този нов изпълнителен механизъм, изработен от хидрогел, е много мощен и се активира бързо, за да позволи извършване на действия дори на места без електричество, като използва химическа енергия.

     
Източник: POSTECH

Ключови думи: POSTECH   изпълняващ механизъм   роботи   хващачи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...