Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ABB Robotics представи първия в света изрисуван от робот арт автомобил

Първият в света автомобил с персонализиран екстериорен дизайн, изрисуван изцяло от робот, вече е факт, а за създаването му подразделението на ABB за роботизирани технологии влиза в любопитна колаборация с две известни имена в съвременната арт сфера. Едното е на Адвайт Коларкар от Индия. Той е само на осем години и е считан за дете чудо и истинска сензация в модерното изкуство.

Зад второто име — Illusorr, стои базираната в Дубай компания за мета-архитектура и дигитален дизайн. Тя е създател на иновативна визуална платформа за набиращата все по-голяма популярност концепция за "метавселената" — споделено цифрово пространство, сливащо физическата с виртуалната, добавената реалност и интернет.

Реалният "художник" на автомобила картина обаче е роботът за боядисване IRB 5500 от гамата на ABB. С помощта на фирмената технология PixelPaint и без никаква човешка намеса той перфектно пресъздава монохроматичния дизайн, създаден от Адвайт, както и трицветните геометрични модели на Illusorr. Оборудван с принтерна глава с цели 1000 дюзи, роботът успява да завърши изключително сложното произведение на изкуството за по-малко от 30 минути. Технологията демонстрира висока скорост и прецизност при "рисуването", улавяйки дори най-фините детайли от оригиналния дизайн.

За да създаде арт колата, ABB ремонтира Volkswagen SUV, повреден при катастрофалните наводнения в Германия през лятото на миналата година. Рециклирането му потвърждава ангажимента на компанията за устойчивост във всички възможни направления и инициативи.

"Технологията ни е ярък пример за това как роботизираната автоматизация и софтуерът могат не само да проправят пътя за по-устойчиво производство, но и перфектно да възпроизвеждат деликатни произведения на изкуството, отразяващи оригиналността и красотата на човешкия дух. Във времена, когато потребителите търсят все повече персонализирани продукти, тя позволява всеки дизайн да бъде възпроизвеждан по устойчив и достъпен начин", коментира Сами Атия, президент на направлението на ABB за роботика и дискретна автоматизация.

Иновативното решение тотално трансформира процеса по нанасяне на боята в отговор на тази нарастваща тенденция към персонализация в автомобилната индустрия, особено в екстериора. Многоцветното боядисване на автомобили традиционно е трудоемък и скъп процес, включващ множество етапи, но иновацията на ABB позволява детайлно, цветно и точно пресъздаване на всеки дизайн.

Предимство на системата е прецизният контрол върху процеса, който позволява боята да бъде бързо и точно нанесена само в един етап. Участниците в проекта считат това за истинска революция в боядисването на автомобили и отправна точка за появата на все по-интересни специализирани дизайни на автомобилния пазар в бъдеще.

"В колите има нещо специално. Хората емоционално се привързват към тях, а възможностите за персонализирането им стават все по-важни в съвременния свят. Все по-голяма част от клиентите ми идват със специфична визия за това как искат да изглежда автомобилът им. Ето защо считам тази технология за нанасяне на боя с фокус върху индивидуалния дизайн за изумителна", добавя автомобилният дизайнер и инфлуенсър в бранша Иън Калъм, отговорен за елегантния модел на Aston Martin - Vanquish, както и за новаторския Jaguar I-Pace.

Елиминираната нужда от многоетапно нанасяне на различни цветни слоеве и покриване на вече боядисаните зони и детайли, наред с отпадналата нужда от допълнителна вентилация, значително повишава устойчивостта на процеса, като намалява вредните емисии и позволява сериозни икономии на вода и енергия. Навигирана от специализиран фирмен софтуер, боядисващата глава на робота се движи изключително близо до повърхността на купето. Така се гарантира, че целият материал отива по превозното средство, без риск от оставане на вредни частици във въздуха. Различните цветове се нанасят наведнъж — с едно единствено минаване на автомобила през бояджийската камера. Това би могло да спести много ценно време и до 60% от разходите на производителите.

     
Източник: ABB

Ключови думи: ABB Robotics   ABB   IRB 5500   роботи за боядисване   автомобилна индустрия  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...