Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

RoboClub.bg даде старт на регистрацията за Дни на Роботиката '24

27.10.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Три изцяло нови състезателни категории ще можем да видим в предстоящото издание на най-значимото събитие на арената на състезателната роботика в България – Robo Days, което ще протече под мотото "Robo Royale". Това съобщиха специално за Robotics-Bulgaria.com организаторите от Студентски клуб по роботика към Технически университет – София (RoboClub.bg).

 

"Дни на Роботиката" '24 ще се проведе на 13 април в 7-и учебен блок на ТУ-София (Сградата на ЦВП "УниТе" при ТУ-София), а регистрацията за надпреварата вече е отворена. Всеки проект, който бъде регистриран до 25 февруари 2024 г., участва автоматично в специалната томбола с награди на състезателния формат. В духа на новата тема "Robo Royale" в деня на събитието ще бъдат връчени и специални призове на няколко робота, чийто дизайн максимално се доближава до тематиката на изданието.

 

Желаещите отново могат да вземат участие в състезанието индивидуално или в екипи от до трима души в две възрастови категории – младша (от 11 до 18 години) и старша (от 19 до 33 години).

 

Новите дисциплини

 

Освен в традиционните категории ("Следене на линия", "3D лабиринт", Мини сумо", "LEGO следене на линия" и "LEGO 3D лабиринт") участниците следващата година ще имат възможността да се изявят и в трите нови дисциплини – "Роборали (за автономни роботи)", "Роборали (за управляеми роботи)" и "LEGO мини сумо".

 

Досегашната категория "Свободен стил", в която претендентите представяха своите креативни софтуерни и хардуерни разработки на свободна тематика, в изданието през 2024 г. ще бъде формулирана като "Иновативни решения". В нея ще се допускат участници с лични концепции, проекти или стартъп идеи. Основно изискване към тях е да представляват технологични решения. Оценяването на проектите в тази дисциплина традиционно ще се извършва от компетентно жури по зададени критерии.

 

 

А ето и повече информация относно регламента на новите категории:

 

Роборали (за автономни роботи): дисциплина, в която автономен робот се движи по затворено трасе с препятствия. Победител е този, който пръв събере 5 точки за най-кратко време. На полето едновременно могат бъдат пуснати до 4 робота;

 

Роборали (за управляеми роботи): дисциплина, в която робот с дистанционно управление се движи по затворено трасе с препятствия. Победител е този, който пръв събере 5 точки за най-кратко време. На полето едновременно могат да бъдат пуснати до 4 робота;

 

LEGO мини сумо: дисциплина, в която участват два автономни LEGO робота. Те се поставят на тепих, представляващ черен кръг с бял контур, който роботите могат лесно да разпознават. Целта на всеки робот е да изтласка съперника си от тепиха и да остане последен на терена. Роботът трябва да започне да се движи при получен сигнал за старт от съдията.

 

Условия и правила за участие

 

  • Участието в състезанието е напълно безплатно;
  • Разрешено е участието с повече от една разработка;
  • Всеки участник/екип може да участва в повече от една категория;
  • Всеки проект в състезанието трябва да отговаря на заложения регламент за определената категория, в която участва;
  • Във всяка категория ще бъдат връчени първа, втора и трета награда, като се очакват и допълнителни награди;
  • Всеки робот от категориите "Следене на линия", "Мини сумо", 3D лабиринт, "Рали състезание" и "LEGO роботика" ще премине технически преглед в деня на състезанието;
  • Цялото събитие е в присъствен формат в 12-ти учебен блок на ТУ-София;
  • Участниците, които се класират на първите три места в отделните състезателни категории, ще имат предимство при кандидатстване в специалност "Автоматика, информационна и управляваща техника (АИУТ)" във факултета по Автоматика при ТУ-София за учебната 2024/25 г.

 

Инициатива за бъдещето на роботиката

 

"Дни на Роботиката" се организира ежегодно с цел да даде тласък на развитието на младежката и състезателната роботика в страната, да поощри креативните идеи и да подкрепи технологичните иновации. Освен състезателна част форматът включва и изложение на хардуерни и софтуерни разработки, работилници и други мероприятия, насочени към студенти, ученици и младежи с интереси в техническата сфера.

 

Началото на тази традиционна инициатива на ТУ-София е поставено през далечната 2001 г., а миналата година състезанието направи впечатляващо завръщане в календара на събитията на учебното заведение след прекъсване във връзка с пандемията. Как "Дни на роботиката" '23 успешно очерта успешното бъдеще на сектора през погледа на младите можете да си припомните тук.

 

"В Robo Days '23 взеха участие над 85 екипа и повече от 140 участници от 16 града в страната, ръководени от над 30 ментори. Над 20 проекта и отбора от цялата България бяха отличени и наградени. С равносметката на отминалото издание даваме официално старт на "Дни на Роботиката" '24 Регистрацията вече е отворена и приема следващите си победители!", споделиха още от екипа на RoboClub.bg.

 

     
Източник: RoboClub.bg

Ключови думи: Дни на Роботиката   Robo Days   RoboClub.bg   ТУ-София   състезателна роботика   LEGO роботика  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Събитията
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...