Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ISO публикува нов международен стандарт за по-безопасни колаборативни приложения

Международната организация по-стандартизация наскоро публикува нов стандарт в областта на колаборативните приложения, насочен към това да подобрява безопасността на взаимодействието между хора и коботи в бъдеще.

 

Стандартът ISO/PAS 5672:2023 "Роботика. Колаборативни приложения: Изпитвателни методи за измерване на силите и наляганията при контакта между човек и робот" е разработен от широкообхватен международен консорциум с участието на експерти по роботика от Института за производствени технологии и автоматизация Fraunhofer IFF.

 

Основна цел на стандартизирания метод е да тества силите при сблъсък на колаборативните роботи с хора в работната среда.

 

Предпоставки

 

"Коботите не само улесняват изпълняваните ръчно дейности в индустрията, но правят работата и по-интересна за работниците, като така позволяват на производителите да се подсигурят за бъдещето. При тези роботи са необходими още по-задълбочени познания относно безопасността от страна потребителите отколкото при конвенционалните, тъй като те работят в непосредствена близост до хората", коментират от института Fraunhofer.

 

За целта експертите подготвят дигитален ресурс, който да помогне на компаниите да споделят знания и опит в тази сфера и да валидират своите колаборативни приложения. Системата е разработена в рамките на европейския научноизследователски проект COVR, посветен на подобряването на безопасността на коботите.

 

На база резултатите от проучванията по линия на проекта през 2020 г. екипът от института в сътрудничество с международни специалисти в областта започва работа по изготвянето на глобален стандарт за тестване на контактните сили и налягания при коботи с технологии за ограничаване на силата и мощността (в съответствие с биомеханичните ограничения, заложени в ISO/TS 15066 "Роботи и роботизирани устройства: Колаборативни роботи").

 

Унифицирана рамка за изпитване

 

Наскоро публикуваните в ISO/PAS 5672:2023 спецификации обединяват най-актуалните научноизследователски открития и тестови процедури в сферата на изпитването на коботи с оглед на безопасността. За тази цел работната група, която е ангажирана с разработката на стандарта, проучва как приложимите в различните държави, членки на ЕС и ISO, регулации могат да бъдат унифицирани и оптимизирани с изводите от най-актуалните достижения в изследователската дейност.

 

Експертите са убедени, че това е единственият подход за дефинирането на общовалиден стандарт и на тестови практики с всеобхватно приложение, на които да бъдат базирани колаборативните платформи в бъдеще. "Наредбите на национално ниво не адресираха адекватно измерването на силите при сблъсък. Много аспекти бяха оставени неуточнени, имаше и много противоречия. Резултатите от проекта COVR обаче се оказаха идеално приложими в тази насока", разказват от екипа, като допълват, че следващият им проект в обхвата на ISO ще се фокусира върху сертифицирането на коботите в индустрията.

 

 

Спецификите на стандарта

 

ISO/PAS 5672:2023 дефинира не само методи за измерване на силите и наляганията при контакта между колаборативен робот и човек, но и такива за анализ на данните от измерванията. В него са зададени и спецификации относно характеристиките на устройствата за измерване на тези параметри (PFMD), но не и по отношение на дизайна им.

 

Освен промишлените, стандартът обхваща и професионалните сервизни системи, като не е приложим при потребителски и медицински платформи, уточняват от ISO.

 

В обхвата на методиката не попадат и организационните аспекти при провеждането на контактни измервания (например относно отговорностите или управлението на събраните данни). Документът не разглежда други типове механичен контакт освен сблъсъците, включително триене, и не оценява други групи опасности при контакт, като падане, поражения от електрически ток или химикали. В него не са зададени и методи за идентифициране на типовете опасности при контакт.

 

Според класификацията на ISO, новият стандарт за безопасност на коботите допринася за изпълнението на четири от заложените от ООН цели за устойчиво развитие, а именно:

 

  • Цел 3: Осигуряване на здравословен живот и насърчаване благосъстоянието на всички във всяка възраст;
  • Цел 8: Стимулиране на траен, приобщаващ и устойчив икономически растеж, пълноценна и продуктивна заетост и достоен труд за всички;
  • Цел 9: Изграждане на гъвкава инфраструктура, насърчаване на приобщаваща и устойчива индустриализация и стимулиране на иновациите;
  • Цел 11: Превръщане на градовете и селищата в приобщаващи, безопасни, адаптивни и устойчиви места за живеене.

 

     
Източник: Fraunhofer IFF, ISO; снимки: Dreamstime

Ключови думи: Fraunhofer   ISO   стандарт   колаборативни роботи   коботи   колизии   тестване   изпитване  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...