Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Ford тества пилотна роботизирана зарядна станция в помощ на шофьорите с увреждания

04.08.2022   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

За повечето от нас зареждането на личния или служебния ни автомобил с гориво или пък с ток не е сложна задача. За шофьорите с увреждания или за по-възрастните хора обаче това може да се окаже предизвикателство. Ford предлага решение на този проблем с прототип на зарядна станция за електромобили с роботизиран манипулатор, който извършва всички необходими действия, свързани с обслужването на автомобила по време на зареждане. Системата може да бъде управлявана с помощта на смартфон от вътрешността на превозното средство, без да се налага водачът му да го напуска.

Технологията, чиято концепция е реализирана в рамките на научноизследователски проект за частично или цялостно автоматизирани решения за зареждане на електромобили, е в процес на тестване в реални практически ситуации, след като е преминала серия от лабораторни изпитвания. Решението е разработено по поръчка на автомобилния производител от Университета в Дортмунд.

При активиране на режим за отдалечено управление панелът на роботизираната станция се повдига, а рамото на робота се придвижва до контакта с помощта на миниатюрна камера за машинно зрение. След приключване на зареждането манипулаторът се връща автоматично в изходна позиция. Шофьорите могат да наблюдават процеса на живо с помощта на специално разработеното за целта мобилно приложение.

В близко бъдеще иновативната зарядна станция ще може да бъде инсталирана на публични и частни паркинги, както и в домовете на желаещите собственици на електрически автомобили. Освен в помощ на хората с увреждания и възрастните водачи, технологията ще спомогне и за съкращаване на времетраенето на зареждането, като така ще намали струпванията на превозни средства около най-натоварените точки на зарядната инфраструктура, например в градовете.

Създателите на пилотния проект вярват, че някой ден процесът по роботизирано зареждане може да стане напълно автоматизиран, без да изисква никаква човешка намеса. Така шофьорите ще могат да изпращат колата си към станцията и да я очакват напълно заредена.

Изследователският проект е част от усилията на Ford за развитие в сферата на електромобилността. Компанията подготвя и участие в съвместна инициатива с доставчика на зарядни решения за електрически автомобили IONITY, която има за цел да оптимизира пилотното решение за реални приложения. Сред технологиите, които щатският производител планира да интегрира в роботизираните си зарядни станции, е и т. нар. Automated valet parking или автоматизирано безпилотно паркиране с помощта на мобилно приложение.

"Компанията ни поставя фокус върху свободата на придвижване и обслужване на автомобилите, а те могат да се окажат проблем за редица водачи. Роботизираната зарядна станция вероятно ще е удобна иновация за средностатистическия шофьор, но за възрастните и хората с увреждания ще бъде незаменим асистент", коментира Биргер Фрике, инженер в центъра за научноизследователска дейност и иновации към Ford of Europe - европейското подразделение на компанията.

     
Източник: Ford

Ключови думи: Ford   електромобилност   роботизирана зарядна станция   зарядна инфраструктура   зарядни станции за електромобили   електромобили  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...