Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Възходът на роботите като услуга

28.05.2021   |   Начало»Бизнес

Наред с услуги като "софтуер като услуга" (SaaS) и "платформа като услуга" (PaaS) все по-голяма популярност придобива и предлагането на "роботи като услуга" (RaaS), коментират от Американската асоциация за усъвършенстване на автоматизацията А3. Смисълът на тези внедрявания "като услуга" е да се демократизира технологията, като същевременно се намалят пречките пред навлизане на дадена технология в бизнеса, бил той голям или малък.

RaaS използва възможностите на роботиката и премахва предварителните разходи за обикновено скъпите надстройки при автоматизацията. На практика това е базирана в облак система за „роботи под наем“, която позволява на потребителите да включват функциите, от които се нуждаят, тогава, когато имат нужда от тях, да ъпгрейдват или даунгрейдват системите при промяна на изискванията и да инсталират роботи, без да имат инфраструктурата, необходима при по-традиционните внедрявания.

RaaS функционира, като използва роботизиран хардуер на място с облачно програмиране и автоматизация, като дава възможност на потребителите да включат и обучат работа и след това да започнат да го използват. Това позволява на потребителите бързо да увеличават производството, да редуцират предварителните разходи за инсталация и да регулират функционалностите своевременно.

Обикновено инсталацията на робот изисква голяма изчислителна мощ, помощни средства и познания, като това е само началото. Базираната в облак роботизирана система премахва много от предварителните изисквания, тъй като изчислителната мощ и познания вече са налични при доставчика на услуги, оставяйки за клиента само изискванията към хардуера на място (физическа инсталация и електрозахранване). Наличието на внедрена система за управление и инфраструктура значително намалява първоначалните разходи, тъй като не е необходимо те да се закупуват в допълнение към робота.

Освен това при промяна на изискванията системата може да бъде надстроена или да бъде върната към по-базова версия. Това предотвратява риска ненужни роботи да заемат необходими ресурси като пространство в помещението, електроенергия и изчислителна мощност. Вместо да се пренастройва вече остарял робот за работа, за която не е сигурно дали е пригоден, може да се включи нов робот, който съответства на заданието и веднага ще заработи в производството, а старият робот може да се върне на доставчика на услугата.

Примери за използване на роботите като услуга включват сградната сигурност и складовото стопанство.

Употребата на роботи в охраняеми сгради може да доведе до икономии до 65% в сравнение с хора пазачи. Освен това данните, събирани от роботите, се връщат към алгоритмите за изкуствен интелект, които могат да открият възможности за подобряване на системите за сигурност.

Операторите на складове често изпитват затруднения да намерят достатъчно работници по време на сезонни скокове в търсенето. С помощта на RaaS ефектът от този сезонен недостиг на работна ръка може да бъде смекчен, без да се налага плащане за мащабна система, която не би била необходима в други периоди от годината.

Примерите за други сектори, които внедряват RaaS, са неимоверно много, тъй като намаляването на ресурсите прави тези системи по-лесно достъпни за компаниите. RaaS може да бъде отговорът за всяка компания, която се опитва да подобри производителността или да намали рисковете, но за която роботите са твърде голям разход, отбелязват от А3.

     
Източник: А3; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: А3   RaaS  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...