Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Разработваме нещо наистина уникално и с огромен потенциал, а успешната комерсиализация е въпрос на време

02.05.2024   |   Начало»Новини
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Росен Колев, съосновател и главен изпълнителен директор на Smart Farm Robotix, пред Robotics-Bulgaria.com

 

Създадохте успешен български стартъп, буквално като по учебник. Разкажете повече за развитието му, за хората и мотивацията зад бизнес концепцията.

 

Действително последната година бе изключително успешна за нас. Най-скорошното, но и най-голямото ни постижение досега е спечеленият проект по една от най-конкурентните и амбициозни програми на европейско ниво – EIC Accelerator.

 

Всъщност този успех не идва сам, а е предшестван от множество по-малки, но значими победи. Започнахме с първо място в PARA Robotics Incubator, спечелихме проект по Националния иновационен фонд в сътрудничество с водещи експерти в областта на автоматизацията и сензорните технологии от Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ – БАН).

 

Получихме подкрепа от инструменти като EIT Food, SynergistEIC, взехме участие в акселераторската програма Future Verticals. Целият този опит се оказа безценен за нас, тъй като положи основите на динамичното развитие, което в момента характеризира работата ни.

 

Екипът ни в това време нарасна от четиримата основатели на компанията до 15 човека към момента. Всеки един от тях е доказан професионалист в своята сфера на действие. Обединяват ни ентусиазмът към работата и удовлетворението, че правим нещо наистина уникално и с огромен потенциал – както за икономическо развитие, така и за подпомагане на заетите в земеделието, а и с ясни положителни ефекти за цялото общество.

 

Какво значат за разработката и екипа ви тези успехи?

 

За нас те са ясна валидация на идеята и постигнатите резултати, но и свобода да експериментираме. Можем да сме още по-смели и да изпробваме технически предизвикателни концепции и подходи с изключителен потенциал по отношение на резултатността, които биха били останали недоразвити, ако не разполагахме с достатъчен финансов ресурс.

 

Успехите ни носят и относително спокойствие, че разполагаме с необходимото време да доведем разработката до технологична завършеност. Имаме достъп до най-добрите материали, консумативи и оборудване на пазара, които ще ни поставят на равна основа по отношение на ресурсите с водещите компании в сектора.

 

Особено важна е и възможността да привлечем за колеги висококвалифицирани специалисти, които да станат част от един доказано печеливш екип. Същевременно, използването на последно поколение off-the-shelf компоненти ни позволява да облекчим ценовата тежест върху потребителите. Това създава нужните предпоставки и да се концентрираме изцяло върху най-иновативните аспекти на технологията. Именно те ни отличават от масовото предлагане и засилват конкурентните предимства на RoboAiWeeder.

 

С какви трудности трябваше да се справите като стартираща компания?

 

Сблъскахме се с всички възможни предизвикателства, започвайки от липсата на средства и специфични знания. Имаше ситуации, в които всеки от нас трябваше постоянно да "надскача" себе си и да изпълнява множество различни роли едновременно. Срещахме недоверие от финансиращи институции и онова условно "да", което е ориентирано и зависимо от бъдещите резултати.

 

Появи се въпросът как и защо точно ние, с ограничените си ресурси и отсъствие на сериозна външна подкрепа, ще успеем да изградим нещо толкова смело като концепция и сложно като изпълнение. Беше изтъкнато, че има сериозен набор от вече утвърдени на пазара европейски компании в областта на земеделската роботика, които предполагаемо лесно могат да преодолеят присъствието ни и по-бързо и успешно да адресират същите потребности.

 

Дълго време трябваше да се борим със съмнението в разработката си и да доказваме, че е значима и различна. Че не е просто поредната стартъп технология, която е теоретизирана като иновативна, но на практика е неспособна да произведе обещаното.

 

Какви са нагласите на земеделските производители у нас към роботизираното плевене и към автоматизацията като цяло?

 

Реагират силно положително, особено когато получат подробни обяснения на замисъла и технологичните възможности на робота. Налице е, разбира се, и известна резервираност и сдържаност. Но тя е характерна за всички нови технологии, които застрашават обичайния ред, изискват приспособяване и традиционно се свързват с големи първоначални разходи при неясна възвръщаемост.

 

Проблемът, който се опитваме да решим, е толкова сериозен, че потребността води процеса. От нас се изисква най-вече да докажем, че решението наистина работи в реални условия и че може да произведе обещаните резултати. Избрахме бизнес модела на "робота като услуга" (RaaS), а това облекчава значително разходите за внедряване на технологията. Ето защо смятаме, че успешната комерсиализация е само въпрос на време.

 

Отправяте ли поглед и към пазарите в чужбина и как планирате да развивате компанията в бъдеще?

 

Разбира се. В останалите страни в Южна Европа има значителни контекстуални сходства и съвпадения при потребностите, което прави решението ни особено подходящо за пазарите там.

 

Планираме разрастване и в останалите европейски държави, Близкия изток, Северна и Южна Америка. Приложимостта на нашата разработка се очаква да става все по-голяма в контекста на климатичните изменения и нуждата от адаптивни и високоефективни решения, които са способни да посрещнат променящите се нужди на сектора.

 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Smart Farm Robotix   Росен Колев   RoboAiWeeder   агроробот   робот за плевене   изкуствен интелект   робот като услуга   RaaS  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...