Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Българският интелигентен агроробот RoboAiWeeder ще популяризира роботизираното плевене като услуга из цяла Южна Европа

С успешния български стартъп Smart Farm Robotix вероятно няма нужда тепърва да ви запознаваме.

 

Robotics-Bulgaria.com с интерес следи развитието на компанията от участието й като проект в премиерното издание на PARA Robotics Incubator и първото място в менторската инициатива, през одобрението й за финансиране по програмата EIC Accelerator на Европейския съвет за иновации (ЕСИ), до скорошното престижно отличие за предприемачество от European Robotics Forum 2024.

 

Роботът като услуга

 

Уникална за нашите географски ширини е не само технологичната концепция на разработения от компанията интелигентен робот за борба с плевелите RoboAiWeeder, но и стратегията за пазарна реализация, на която залагат от Smart Farm Robotix.

 

"Избрахме бизнес модела на "робота като услуга" (RaaS). Той облекчава значително разходите за внедряване на технологията. Ето защо смятаме, че успешната комерсиализация е само въпрос на време", сподели пред екипа ни съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията Росен Колев.

 

В специално интервю за Robotics-Bulgaria.com, което можете да прочетете тук, той разказва повече за възможностите за развитие и предизвикателствата, за нагласите на земеделските производители към роботизацията, както и за плановете на стартъпа да разшири обхвата на бизнеса си към региона на Южна Европа и цял свят.

 

Да се запознаем отблизо с RoboAiWeeder

 

Със собствено тегло от 70 – 80 кг, автономният робот е лек и високоманеврен. Захранва се изцяло от слънчева енергия и демонстрира отлична ефективност при разнообразни условия, макар и да е специално замислен за работа в по-предизвикателна среда, разкрива още Росен Колев, като добавя, че системата е подходяща за използване на неравни планински и полупланински терени, както и върху сухи, каменисти и песъчливи почви.

 

"В основата на технологията стоят последните достижения в областта на изкуствения интелект, разпознаването на изображения, обработката и моделирането на данни. Преимущества са възможностите за прогнозен анализ, капацитетът за взимане на независими решения в широк набор от ситуации и автономното движение.

 

 

Ключово е и устойчивото и безопасно третиране посредством механични и безконтактни (енергиен лъч) модули. Изборът между двата се прави въз основа на някои специфики, най-вече типа и размера на плевелите", допълва Колев.

 

Как еволюира системата и какви подобрения предстоят

 

RoboAiWeeder вече се намира в напреднала фаза на технологична готовност. Компанията разполага с прототипна версия, която е тествана както в лабораторни, така и в реални условия.

 

"Системата оперира автономно, успешно осъществява ефективна дистанционна комуникация и използва напреднали алгоритми за прецизен полеви анализ.

 

В момента работим активно по оптимизиране на алгоритмите за разпознаване на растения и захранването на невронните мрежи с допълнителни данни и снимков материал за постигане на още по-голяма прецизност и точност при разграничаването на плевели от полезни култури", споделя съоснователят на стартъпа.

 

Скоро предстоят и широкомащабни полеви тестове с ранни потребители на няколко места в България и Италия, резултатите и обратната връзка от които ще бъдат от съществено значение за допълнителното усъвършенстване на прототипа, разказва още младият изобретател. По думите му това ще гарантира, че роботът е напълно способен да посрещне реалните нужди на земеделците.

 

Защо точно автономен робот за плевене?

 

"Всъщност решението се роди в опита", посочва Росен Колев. Като собственик на малко стопанство за органично отглеждане на етерично-маслени култури, той пряко се сблъсква с редица ежедневни проблеми, които впоследствие се оказват структурни.

Убеден е, че подобни трудности изпитва всеки фермер и най-вече тези, занимаващи се с органично земеделие.

 

"В основата бе острият недостиг на достатъчно зрели и доказани в практиката технологии, които да могат да осигурят ефективен контрол върху плевелите, без това да е равнозначно на замърсяване и увреждане на почвите, на компромис с качеството на продукцията или преразход на ресурси.

 

Всъщност изборът между наличните алтернативи не се състоеше в това да се реши как да се постигне повече устойчивост или екологична отговорност, а по-скоро как да бъде причинена по-малко вреда, най-вече върху конкурентоспособността", разказва още иноваторът.

 

Той установява, че дотогавашният модел категорично не работи и заедно с колегите си се посвещава на намерението да създаде решение, което балансира бизнес потребностите на производителите от "повече добиви за по-малко разходи".

 

За младите разработчици водеща е осъзнатата, стратегическа нужда от методи, които опазват околната среда, водят до по-чиста продукция и в крайна сметка не създават риск за здравето на потребителите. Концепцията им е създадена и с мисъл за работещите на полето, които често се налага да изпълняват тежки, физически интензивни задачи във все по-неблагоприятни климатични условия, разкрива Росен Колев.

 

Конкуренцията в сегмента

 

Според него конкуренция несъмнено има, но е категоричен, че "Разликата между това, което ние правим, и това, което се предлага, е огромна и прави решението ни действително единствено по рода си".

 

Наскоро екипът посещава тазгодишното издание на специализираното изложение за земеделската роботика FIRA в Тулуза, Франция. "FIRA е най-значимото събитие в този сектор в целия свят и събира на едно място най-новите и иновативни разработки в областта. Това, което видяхме на живо, напълно потвърди хипотезите ни и ни даде допълнителна увереност, че всички усилия са си заслужавали", споделя съоснователят на иновативната компания.

 

Той и колегите му откриват, че конкурентните разработки са в пъти по-тежки и сложни за опериране и консумират много повече енергия. Те не само изискват постоянен човешки надзор, но използват и похвати и концепции за отстраняване на плевели, които от Smart Farm Robotix вече сa тествали и отхвърлили като неподходящи и несъвместими с първоначалния целеви пазар.

 

Стартъпът се е насочил основно към производителите на етерично-маслени култури и зеленчуци в районите с по-топъл климат и по-сухи почви. Това на практика включва цяла Южна Европа, като основен фокус на първо време са България и съседните й държави, обобщава Росен Колев.

 

Детайлното интервю с младия иноватор четете тук.

 

     
Източник: TLL Media; снимки: Smart Farm Robotix

Ключови думи: Smart Farm Robotix   RoboAiWeeder   агроробот   робот за плевене   изкуствен интелект   робот като услуга   RaaS  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...