Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Прогнозират устойчив ръст на пазара на сензори за индустриални роботи

13.10.2022   |   Начало»Пазар

Глобалният пазар на сензори за роботизирани системи е надхвърлил 2 млрд. щатски долара през 2021 г. и се очаква да нарасне цели 2,5 пъти до 2028 г. Това сочат прогнозите на агенцията за маркетингови проучвания Global Market Insights, а според сценария, който експертите считат за най-вероятен, в рамките на следващите шест години стойността му ще надвиши 5 млрд. долара, а комбинираният годишен темп на растеж ще бъде 11,5%.

Сегментът на сензорите за индустриални роботи е водещ и допринася за над 50% от общите приходи през изминалата година, като този показател предстои да расте с 15% на година до края на прогнозния период. За водещ двигател на тенденцията маркетолозите посочват все по-масовото внедряване в производствата по цял свят на промишлени роботи, оборудвани с лазерни сензори за обсег, детектори за близост, ултразвукови сензори и т. н.

Актуален доклад на Technavio изчислява, че в периода 2020-2025 г. глобалният пазар на сензори за индустриални роботи ще регистрира ръст от над 1,7 млрд. щатски долара с комбиниран темп на растеж от близо 8%. Сред водещите сегменти са сензорите за машинно зрение, които се очаква да отбележат най-висок скок в продажбите в следващите няколко години. Останалите типове продукти, които се нареждат на челните позиции по приходи, са сензорите за сила/въртящ момент, за близост, за позиция, за безопасност, за детекция на сблъсък, както и температурните датчици.

Кои са водещите приложения?

Детекторите за сила са най-продаваните сензорни компоненти през 2021 г. с обща стойност на сегмента 589,3 млн. долара и 25% дял от общия пазар. Маркетинговите анализатори предвиждат, че в следващото десетилетие тези приходи ще се утроят, надхвърляйки 1,6 млрд. долара, а основна причина за отчетливия ръст ще бъдат технологичните достижения при 6-осните сензори за въртящ момент.

Сред най-популярните приложения на сензорите за роботи са манипулирането с различни компоненти, изделия и материали, заваръчните, монтажните операции и др. Основни клиентски сектори са производството, логистиката, сегментът на дроновете, авиокосмическата и отбранителната индустрия, здравеопазването и т. н. Водеща тенденция, която стимулира растежа на пазара, е дигитализацията и в частност Industry 4.0 технологиите. Те популяризират използването на оборудвани с интелигентни сензори роботизирани платформи в редица отрасли и производства, обясняват от Technavio.

Други фактори, които дават тласък на ръста в продажбите на сензори за роботи, са нарастващите по брой внедрявания на автономни и колаборативни системи в индустрията и във все повече потребителски приложения. Към тях маркетолозите добавят скока в търсенето на достъпни и енергийноефективни роботи, както и повишаването на цените на труда и електричеството в глобален мащаб.

Тенденции

Що се отнася до технологичните тенденции при сензорите за роботи, от маркетинговата агенция открояват напредъка при системите за машинно зрение като един от ключовите стимули за увеличаването на продажбите в сегмента. "Производителите се стремят непрекъснато да подобряват офертите си чрез усъвършенствани технологии, за да оптимизират роботизираното зрение и да разширят приложенията на VGR (vision-guided robots) роботи, насочвани от системи за машинно зрение.

Визуалното сервоуправление е една такава технология, базирана на сензори за компютърно зрение, които осигуряват обратна връзка за контрол на движенията на робот или друго оборудване. Трите основни подхода са 3D, хибридно и базирано на изображения визуално сервоуправление, като всеки от тях елиминира необходимостта от разширено калибриране на камерите и осигурява водеща контролна роля на компонентите на робота", поясняват пазарните анализатори.

Друга важна тенденция в съвременната индустриална роботика с позитивно влияние върху развитието на пазара на сензори е нарастващото прилагане на мерки и системи за безопасност както при традиционните промишлени конфигурации, така и при колаборативните. При коботите, разбира се, именно това направление е водещо, а експоненциалният ръст в приложенията им директно увеличава продажбите на различни сензорни продукти и технологии, допълват от Technavio.

     
Източник: Technavio

Ключови думи: Technavio   Global Market Insights   сензори за роботи   индустриални роботи   промишлени роботи   коботи   машинно зрение   сензори за въртящ момент  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Пазар

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...