Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

EK прие нова стратегия за развитие на пазара на дронове в Европа

02.12.2022   |   Начало»Пазар
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 29 ноември т. г. Европейската комисия (ЕК) прие "Стратегия 2.0 за безпилотните летателни апарати", която цели създаване на интелигентна и устойчива екосистема, както и на широкомащабен европейски пазар на дронове чрез изграждане на подходяща регулаторна и търговска среда.

Визията за по-нататъшно развитие на пазарната система в сегмента на безпилотните летателни средства, заложена в документа, е базирана на рамката на Европейския съюз (ЕС) за безопасност при експлоатацията и определянето на техническите изисквания за машините от този тип, която е най-напредналата в света, поясняват от ЕК.

Визия за утрешния пазар на безпилотни летателни машини

В новата стратегия са дефинирани редица мерки, чрез които Европа може да осъществява широкомащабни търговски операции с безпилотни летателни апарати, като същевременно предлага нови възможности в сектора - от работни места към иновативни решения за мобилност.

"Благодарение на всеобхватната регулаторна рамка на ЕС безпилотните летателни апарати са изпълнили безопасно полети в европейското небе в продължение на стотици хиляди часове, например с цел проучване на инфраструктура, мониторинг на разливи от нефт и нефтопродукти или вземане на проби от почвата.

Проектите за използване на безпилотни летателни апарати за доставки за медицински цели и транспортиране на лекарствени мостри между здравните служби също бележат добър напредък. Въвеждането през януари 2023 г. на "U-space" — европейска система, единствена по рода си в света за безопасно управление на движението на безпилотни летателни апарати — ще положи основите за по-интензивна експлоатация", гласи официалното съобщение на сайта на ЕК.

Комисията се стреми да гарантира широка обществена подкрепа за безпилотните летателни технологии преди да задейства по-нататъшното развитие на иновативните си проекти в сектора.

За целта новата стратегия призовава всички национални, регионални и местни органи, ангажирани с благосъстоянието на европейските граждани, да се уверят, че услугите с дронове са съобразени с потребностите им, а опасенията във връзка с шума, безопасността и неприкосновеността на личния живот са неоснователни.

Нови услуги с дронове

Документът предвижда до 2030 г. да бъдат въведени две групи услуги с безпилотни летателни апарати, които да са достъпни за всички европейци:

  • за спешна помощ, картографиране, изображения, инспекции и наблюдение в рамките на приложимата правна уредба от граждански безпилотни летателни апарати, както и за спешна доставка на малки пратки, като биологични проби или лекарства;
  • за иновативна въздушна мобилност, включително въздушни таксита, чрез които се предоставят редовни транспортни услуги за пътници, първоначално с пилот на борда, но с крайна цел напълно автоматизиране на операциите.

"Разгръщането на потенциала на пазара и услугите на ЕС с безпилотни летателни апарати изисква определянето на ключови технологични градивни елементи, като изкуствен интелект, роботика, полупроводници и космически услуги на ЕС и мобилни телекомуникации. Това ще помогне на ЕС да изгради иновативен и конкурентоспособен сектор на безпилотните летателни апарати, като намали стратегическите зависимости", допълват от ЕК.

По-устойчива екосистема

"Drone Strategy 2.0" определя и потенциални области за полезно взаимодействие между гражданския сектор и отбраната във връзка с безпилотните летателни машини, както и за повишаване на капацитета за противодействие на дрон технологиите, когато това се налага. Крайната цел е значително подобряване на устойчивостта на екосистемата.

В документа са заложени 19 оперативни, технически и финансови действия, които да гарантират, че Европа се възползва от наличните възможности за колаборация при използването на безпилотни летателни апарати за граждански цели, за целите на сигурността и за военни цели.

Сред тях са:

  • приемане на общи правила за летателна годност и нови изисквания за обучение на дистанционно управляващи пилоти на въздухоплавателни средства и пилоти на eVTOL (пилотирани въздухоплавателни средства с вертикално излитане и кацане, задвижвани от електрическа тяга);
  • създаване на онлайн платформа в подкрепа на местните заинтересовани страни и промишлеността за осъществяване на устойчива иновативна въздушна мобилност;
  • разработване на стратегическа пътна карта за технологиите за безпилотни летателни апарати, за да се определят приоритетните области за научни изследвания и иновации, да се намалят съществуващите стратегически зависимости и да се избегне възникването на нови;
  • определяне на критерии за доброволен, одобрен от гледна точка на киберсигурността, етикет за безпилотни летателни апарати.
     
Източник: ЕК

Ключови думи: ЕК   ЕС   дронове   безпилотни летателни апарати   безпилотни летателни средства   роботика   Drone Strategy 2.0   U-space  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Пазар
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...