Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

EK прие нова стратегия за развитие на пазара на дронове в Европа - 02.12.2022

02.12.2022   |   Начало»Пазар
Редактор: Пепа Петрунова

На 29 ноември т. г. Европейската комисия (ЕК) прие "Стратегия 2.0 за безпилотните летателни апарати", която цели създаване на интелигентна и устойчива екосистема, както и на широкомащабен европейски пазар на дронове чрез изграждане на подходяща регулаторна и търговска среда. Визията за по-нататъшно развитие на пазарната система в сегмента на безпилотните летателни средства, заложена в документа, е базирана на рамката на Европейския съюз (ЕС) за безопасност при експлоатацията и определянето на техническите изисквания за машините от този тип, която е най-напредналата в света, поясняват от ЕК.

Визия за утрешния пазар на безпилотни летателни машини

В новата стратегия са дефинирани редица мерки, чрез които Европа може да осъществява широкомащабни търговски операции с безпилотни летателни апарати, като същевременно предлага нови възможности в сектора - от работни места към иновативни решения за мобилност.

"Благодарение на всеобхватната регулаторна рамка на ЕС безпилотните летателни апарати са изпълнили безопасно полети в европейското небе в продължение на стотици хиляди часове, например с цел проучване на инфраструктура, мониторинг на разливи от нефт и нефтопродукти или вземане на проби от почвата. Проектите за използване на безпилотни летателни апарати за доставки за медицински цели и транспортиране на лекарствени мостри между здравните служби също бележат добър напредък. Въвеждането през януари 2023 г. на "U-space" — европейска система, единствена по рода си в света за безопасно управление на движението на безпилотни летателни апарати — ще положи основите за по-интензивна експлоатация", гласи официалното съобщение на сайта на ЕК.

Комисията се стреми да гарантира широка обществена подкрепа за безпилотните летателни технологии преди да задейства по-нататъшното развитие на иновативните си проекти в сектора. За целта новата стратегия призовава всички национални, регионални и местни органи, ангажирани с благосъстоянието на европейските граждани, да се уверят, че услугите с дронове са съобразени с потребностите им, а опасенията във връзка с шума, безопасността и неприкосновеността на личния живот са неоснователни.

Нови услуги с дронове

Документът предвижда до 2030 г. да бъдат въведени две групи услуги с безпилотни летателни апарати, които да са достъпни за всички европейци: за спешна помощ, картографиране, изображения, инспекции и наблюдение в рамките на приложимата правна уредба от граждански безпилотни летателни апарати, както и за спешна доставка на малки пратки, като биологични проби или лекарства; за иновативна въздушна мобилност, включително въздушни таксита, чрез които се предоставят редовни транспортни услуги за пътници, първоначално с пилот на борда, но с крайна цел напълно автоматизиране на операциите.

"Разгръщането на потенциала на пазара и услугите на ЕС с безпилотни летателни апарати изисква определянето на ключови технологични градивни елементи, като изкуствен интелект, роботика, полупроводници и космически услуги на ЕС и мобилни телекомуникации. Това ще помогне на ЕС да изгради иновативен и конкурентоспособен сектор на безпилотните летателни апарати, като намали стратегическите зависимости", допълват от ЕК.

По-устойчива екосистема

"Drone Strategy 2.0" определя и потенциални области за полезно взаимодействие между гражданския сектор и отбраната във връзка с безпилотните летателни машини, както и за повишаване на капацитета за противодействие на дрон технологиите, когато това се налага. Крайната цел е значително подобряване на устойчивостта на екосистемата. В документа са заложени 19 оперативни, технически и финансови действия, които да гарантират, че Европа се възползва от наличните възможности за колаборация при използването на безпилотни летателни апарати за граждански цели, за целите на сигурността и за военни цели.

Сред тях са: приемане на общи правила за летателна годност и нови изисквания за обучение на дистанционно управляващи пилоти на въздухоплавателни средства и пилоти на eVTOL (пилотирани въздухоплавателни средства с вертикално излитане и кацане, задвижвани от електрическа тяга); създаване на онлайн платформа в подкрепа на местните заинтересовани страни и промишлеността за осъществяване на устойчива иновативна въздушна мобилност; разработване на стратегическа пътна карта за технологиите за безпилотни летателни апарати, за да се определят приоритетните области за научни изследвания и иновации, да се намалят съществуващите стратегически зависимости и да се избегне възникването на нови, както и определяне на критерии за доброволен, одобрен от гледна точка на киберсигурността, етикет за безпилотни летателни апарати.

     
Източник: ЕК

Ключови думи: ЕК   ЕС   дронове   безпилотни летателни апарати   безпилотни летателни средства   роботика   Drone Strategy 2.0   U-space  

Област: Роботика  

Подобни статии

BGRobots
Bimex
ШУНК Интек ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Пазар
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиБизнесПредстоящоТехнологииПроектиСъбитиятаОбучения/СеминариПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...