Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ABB с детайлна прогноза за развитието на глобалната роботика през 2023 г.

30.03.2023   |   Начало»Пазар
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Tри са водещите тенденции, които диктуват напредъка на роботизираната индустрия през настоящата година, сочат актуалните прогнози на президента на ABB Robotics Марк Сегура за развитието на сектора:

 

  • Недостигът на работна ръка създава нови възможности за роботиката и автоматизацията;
  • Изкуственият интелект и свързаните дигитални мрежи правят роботите все по-лесни за използване и им позволяват да поемат повече задачи в нови приложения;
  • Партньорствата между бизнеса и образователния сектор постепенно ще запълнят празнината в необходимите умения в сферата на роботиката.

Ръст в търсенето на роботи вследствие на "глада" за кадри

 

Ефектите от глобалния дефицит на квалифицирани работници и застаряващото население ще продължат да оказват сериозно влияние върху индустрията и през тази година, убеден е Сегура. До 2030 г. над 85 млн. работни места ще останат незаети, което ще принуждава компаниите да търсят нови начини да запълват липсите в капацитета на работната сила.

 

Търсенето на роботи ще регистрира най-отчетлив скок в държави, в които бизнесът се стреми да върне изнесените производства и да подсили веригите си на доставки в контекста на международните събития, смята президентът на ABB.

 

Скорошно фирмено проучване по темата показва, че 74% от европейските и 70% от северноамериканските компании планират да преместят операциите си обратно в страната на произход. Същевременно три четвърти от фирмите на Стария континент и близо две трети от щатските възнамеряват да инвестират в роботика в следващите три години.

 

"Коботите с разширени функционални възможности и моделите с по-висока товароносимост, като ABB GoFa и SWIFTI, позволяват на компаниите едновременно да компенсират липсата на квалифициран персонал и оптимално да използват наличната си работна сила", подчертава Марк Сегура.

 

Интелигентните роботи – по-лесни за внедряване и използване

 

Докато индустриалните роботи стават все по-лесни за програмиране, управление и поддръжка, все повече предприятия в нови сектори инвестират в първите си роботизирани системи. "Пример за такъв сегмент са автономните мобилни роботи с усъвършенствана навигация от портфолиото на ABB, които едновременно повишават скоростта, гъвкавостта и производителността на работа", коментира експертът.

 

Напредъкът в сферата на изкуствения интелект стимулира разработката на нови приложения като автономно захващане, позициониране и много други. Така непрекъснато се разширява кръгът от задачи, които роботите могат да изпълняват.

 

В новата мегафабрика на ABB в Шанхай например интелигентни роботи конструират други роботи и извършват надеждно и прецизно комплексни монтажни операции без необходимост от човешка намеса, изтъква Сегура.

 

Същевременно опростяването на софтуера за програмиране, свързаните дигитални мрежи и отворените платформи с универсална оперативна съвместимост допълнително сриват бариерите пред автоматизацията, добавя президентът на ABB.

 

Индустрията и образованието в партньорство

 

В хода на все по-масовата роботизация хората се нуждаят от нови умения, които да им помогнат да разкрият пълния си потенциал в автоматизираната работна среда. За тази цел е необходим цялостен подход, обединяващ усилията на всички ангажирани страни и всички поколения – от училищата, колежите и университетите до малките и средни предприятия, обучителните институции и центровете за професионална квалификация, смятат от ABB.

 

"В практиката на компанията ни има над 200 примера за успешни сътрудничества с академични организации от цял свят. Софтуерът на ABB за симулация и програмиране RobotStudio помага на ученици, студенти и служители в индустрията от всякакви възрасти да усвоят необходимите умения за работа в автоматизираното производство на бъдещето", обобщава Марк Сегура.

     
Източник: ABB

Ключови думи: ABB   АББ   роботика   индустриални роботи   автоматизация   роботизация   коботи   GoFa   SWIFTI   RobotStudio  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Пазар

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...