Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Ще превземат ли модулните роботи глобалното производство в следващото десетилетие?

29.11.2022   |   Начало»Пазар

Модуларизацията е мегатенденция в модерната индустрия, която обхваща все повече машини, системи и крайни изделия. Разделянето им на логически завършени поделементи предлага множество ползи, включително възможности за лесна подмяна на модулите с цел удължаване на жизнения цикъл, икономия на средства и пространство, както и добавяне на стойност към продукта чрез опции за реорганизиране на модулите в различни конфигурации с разнообразни функции и характеристики. Възприемането на тази тенденция в индустриалната роботика е логична стъпка в технологичното развитие на сектора, показват последните пазарни проучвания.

Какво представляват модулните роботи?

Модулните роботи са системи, съставени от множество компактни функционални елементи (механични и електронни модули, сензори, задвижвания, процесори, контролери, захранващи блокове, хващачи и т.н.), организирани по определен начин за изпълнението на дадена задача. При най-съвременните модели програмирането и управлението се извършват посредством специализирани софтуерни платформи, базирани на изкуствен интелект и машинно самообучение.

Концепцията предполага широки възможности за лесно разглобяване и реконфигуриране на модулите в други по дизайн и предназначение крайни системи. За целта отделните елементи се асемблират помежду си посредством удобни за свързване конектори и монтажни приспособления за многократна употреба, които улесняват аранжирането им по разнообразни схеми с цел получаване на роботи с различни морфологии. Те могат да променят формата и размерите си и гъвкаво да се адаптират към нови среди, да изпълняват нови задачи и да се самопоправят при повреда.

Най-популярните в модерното производство типове модулни роботизирани системи включват шарнирни, картезиански, паралелни, сферични, цилиндрични, SCARA и колаборативни роботи, базирани на различни носещи структури - вериги, подпори или решетки. Те могат да се реконфигурират ръчно или автоматично и намират все по-широко приложение в автомобилостроенето, производството на електроника и електрически уреди, машиностроенето и металообработката, хранително-вкусовата, химическата, фармацевтичната и козметичната промишленост и други отрасли.

Възходът на модулните решения

Актуално проучване на агенцията за маркетингови изследвания Future Market Insights сочи, че глобалният пазар на модулни роботи е на стойност над 9,11 млрд. щатски долара в края на 2022 г. и се очаква експоненциално да се увеличава с комбиниран годишен темп на растеж от 18%, достигайки 47,68 млрд. долара през 2032 г. Като основни двигатели на този ръст анализаторите посочват нарастващото търсене на модулни системи предвид по-високата им потенциална производителност, разрастващите се мащаби на индустриалното производство в световен план, както и отпадането на голяма част от бариерите пред внедряването на роботи и средства за автоматизация.

Модулните реконфигурируеми роботи осигуряват значително по-голяма гъвкавост в сравнение със стандартните неразглобяеми решения, а също и много по-широка функционалност. Сред най-търсените модели са тези с решетъчни базови конструкции, които позволяват свързването на повече от два модула наведнъж. Очакванията на маркетолозите са тази тенденция да се запази до края на прогнозния период.

Други фактори, стимулиращи все по-масовото навлизане на модулните концепции в индустриалната роботика, са липсата на квалифицирани кадри в редица производствени отрасли, както и високите цени на човешкия труд. Възможностите с един и същи базов набор от модули да се изграждат различни решения, покриващи изискванията на повече специализирани приложения, са допълнителен аргумент в полза на инвестициите в модулни роботи. Такива продукти вече намират място в каталозите практически на всички големи световни производители на роботизирани системи. Макар цените им логично да са по-високи в сравнение с конвенционалните роботи, модулните системи се очаква да стават все по-достъпни не само за големите промишлени предприятия, но и за малките и средни компании.

Модулните роботи са ключов елемент и от RaaS (Robotics-as-a-Service) бизнес моделите за отдаване на роботизирани системи и технологии под наем. Ролята им в следващото десетилетие ще бъде критична за развитието не само на производствените индустрии, но и на складовата, дистрибуционната дейност и логистиката, допълват пазарните експерти.

     
Източник: FMI; снимка: Dreamstime

Ключови думи: Модулни роботи   индустриални роботи   роботика   Future Market Insights  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Пазар

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...