Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Технология за управление на рояци от робопчели грабна отличието на Robotics-Bulgaria за най-иновативна идея

31.05.2024   |   Начало»Новини
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Какво ще се случи с растителния свят и изобщо с планетата ни, ако едни от най-важните за живота на Земята организми – пчелите, изчезнат?

 

Можем ли да компенсираме вредите, които нанасяме на околната среда, с помощта на новите технологии и в частност – на софтуера, изкуствения интелект, роботите и автономните безпилотни летателни апарати?

 

Тези важни въпроси вълнуват не само учените и изследователите по цял свят, но и младите изобретатели, взели участие в тазгодишното издание на националното състезание "Дни на роботиката", което се проведе през април.
 

За поредна година TLL Media и специализираният портал Robotics-Bulgaria.com бяха медийни партньори на инициативата, организирана от Студентски клуб по роботика към Техническия университет в София (RoboClub.bg).

 

Дроновете – високотехнологичните пчели на бъдещето

 

Екипът ни отново имаше и привилегията да връчи специални награди на най-добре представилите се участници и най-интересните разработки в конкурса, а отличието ни за най-иновативна идея уверено грабна 11-класникът Калоян Димитров от Американския колеж в София.

 

В категорията за софтуерни и хардуерни разработки на Robo Days 2024 той представи новаторска технология за управление и комуникация на рояци от дронове, които могат да влизат в различни роли – на пчели, на разузнавачи, на охранители и дори на спасители на бедстващи хора. Софтуерната платформа "RoboBee", разработена от Калоян, е креативно решение на множество проблеми в сферата на екологията, иновативното земеделие и селското стопанство, сигурността, индустрията и т. н.

 

Тя може да бъде използвана за изкуствено опрашване на насажденията във вертикални ферми и високотехнологични оранжерии, обследване на територии с ядрено, химично или биологично замърсяване, издирване на изчезнали хора в трудни условия, както и безопасно откриване на неизбухнали боеприпаси, наблюдение на домове, сгради, стада и т. н.

 

Роботите като решение на критични екологични проблеми

 

В тандем със своя партньор и съученик от 12 клас на Американския колеж – Момчил Колев, Калоян презентира пред журито и екипа ни и друг впечатляващ проект със сходна тематика и концепция – автономния микро дрон за изкуствено опрашване на различни култури "Pchelichka".

 

Макар към момента разработката да е все още във фаза прототип, крайната цел на талантливите бъдещи инженери от Ученическия институт за компютърни иновации и производства (SCIFI) към колежа е да създадат автономен рояк от дронове, който ефективно да опрашва насаждения в закрити оранжерии, парници и вертикални ферми, управляван чрез умен софтуер.

 

 

"Подобният на пчела робот е пико дрон, програмиран да извършва изкуствено опрашване. Той е създаден като възможно решение на глобалното намаляване на броя на пчелите – критичен екологичен проблем с дългосрочни последици. На открито роботизираните пчели биха могли да помагат на истинските, като допълват усилията им по опрашване на културите и така да допринесат за запазване на добивите", разказват от Американския колеж.

 

Високите технологии в помощ на фермерите

"Pchelichka" е първият автономен микро дрон, който може да опрашва цветя и растения контактно с помощта на електрически зареден накрайник. Освен селективно контактно опрашване, робопчелата може да извършва и безконтактно опрашване с помощта на изкуствен вятър, който създава с перките си.

 

Микро дронът може да събира и данни за растенията, които да бъдат използвани за засичане на болести, предсказване на реколтата и подобряване на контрола при осигуряването на светлина, вода и хранителни вещества за насажденията, допълват Калоян и Момчил.

 

По време на презентацията си на състезанието двете момчета изтъкнаха, че използването на истински пчели в затворени оранжерии и вертикални ферми е скъпо, а условията в тези обекти не са подходящи за пчелните рояци и им вредят.

 

Ръчното извършване на изкуствено опрашване пък е дълъг, трудоемък и сложен процес. В допълнение, наличната обработваема земя по света намалява, а традиционното земеделие в редица случаи оказва пагубно влияние върху околната среда.

 

Ето защо истинския потенциал на двете взаимно допълващи се технологии – "RoboBee" и "Pchelichka", е именно в закрити оранжерийни приложения, които стават все по-популярни с възможностите си за отглеждане на свежи продукти през цялата година, убедени са младите изобретатели.

 

Те посочиха, че разработки в този сегмент се правят все по-активно по света, но демонстрираните от научноизследователски центрове, университети и стартъпи решения все още имат редица недостатъци, които ограничават използването им или намаляват ефективността им. Именно към преодоляването на тези ограничения са се насочили Калоян и Момчил, а ние с нетърпение очакваме да видим идеите им реализирани в пазарен мащаб.

 

     
Източник: TLL Media; снимки: TLL Media, ТУ-София, ACS

Ключови думи: Дни на роботиката   Robo Days   RoboClub.bg   Американски колеж   RoboBee   Pchelichka   робот пчела   микро дрон   рояци от дронове   изкуствено опрашване   вертикални ферми  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...