Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Американски инженери създадоха роботизирана система за рециклиране на батерии за електромобили

Изследователи от американската Национална лаборатория Оук Ридж (ORNL) създадоха роботизирана система за разглобяване на стари батерии за електромобили с цел безопасното им и ефективно рециклиране и извличане на материали за повторна употреба при редуциране на токсичните отпадъци.
 
С очаквания ръст при електромобилите през следващите две десетилетия идва и необходимостта от рециклиране на големите литиево-йонни батерии, които ги захранват. В момента само малък процент от тях се рециклират, като по-голямата част от процесите, извършвани за изпълнението на тази задача, са автоматизирани, коментира Тим Макинтайър, изследовател в ORNL.
 
Ограничаването на ролята на хората в процеса на разглобяване на батериите е важно за безопасността и производителността, посочват изследователите. Роботите бързо отстраняват болтовете и други елементи, без значение дали в батерията има останал заряд, докато, за да изпълнят същата задача, хората трябва да предприемат трудоемки, бавни процеси за пълно разреждане на използваните батерии, преди да ги разглобят ръчно. При автоматизирания демонтаж се намалява излагането на хората на токсични химикали, съдържащи се в батериите, и ток, който може да достига 900 V в някои от по-новите модели електромобили.
 
Автоматизираната система, проектирана от ORNL, може да се пригоди за всякакъв тип батерии. Тя може да се програмира да отделя само отделните батерийни модули за обновяване или повторно използване като статични енергохранилища или да разглоби батериите до ниво клетки за разделно събиране на материали.

     
Източник: ORNL

Ключови думи: ORNL   електромобили   литиево-йонни батерии  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...