Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Robotics Congress 2022 поставя фокус върху интелигентните коботи

11-ото издание на Конгреса по роботика, организиран от Технологичната академия (Technology Academy) на Deutsche Messe, ще се проведе в хибриден вариант на 26 април т. г. в Хановер. Форумът ще се състои под мотото "По-бързо постигане на целите с помощта на интелигентни коботи" и ще насочи вниманието на участниците към някои от най-интересните до този момент реализации в сегмента, както и към най-перспективните за бъдещето на роботиката технологии.

Сред водещите теми на събитието ще бъдат улесненото програмиране и управление на колаборативните роботи, възможностите за подобряване на сигурността и безопасността при работата с тях, както и новостите в сферите на меката и "зелената" роботика (с фокус върху екологичната пригодност на съвременните роботизирани системи). Програмата включва още серия от презентации на водещи експерти в бранша, които ще обсъдят ролята на коботите в развитието на модерната индустрия и концепцията за хората и роботите като "отборът на бъдещето" в производството.

"Конгресът ще покаже какви възможности разкриват колаборативните технологии и колко лесно и безопасно може да се работи с тях. Дните, в които роботизираните системи стояха изолирани зад високи предпазни ограждения, вече са в миналото. Бъдещето принадлежи на коботите, проектирани и конструирани специално за целите на споделените работни приложения, в които човекът и роботът в тандем автоматизират все повече традиционни задачи, изпълнявани доскоро само ръчно", поясняват организаторите.

Акцент в дискусиите на Robotics Congress 2022 ще бъдат и технологиите, които правят коботите все по-умни и улесняват интеграцията им в съществуващи процеси. Сред тях са изкуственият интелект, машинното обучение и интелигентната обработка на изображения. "Потребителят днес дори не забелязва всички сложни технологични решения, заложени в коботите. И не бива. Целта е да му спестим сложните и времеемки процедури във връзка с управлението и експлоатацията на робота и да го отведем по-бързо до практическите ползи от него, които обещават добавена икономическа стойност", допълват от Технологичната академия на Deutsche Messe.

В тази връзка все по-търсени стават системите с улеснено програмиране, които позволяват дори на начинаещите лесно да конфигурират своето решение за автоматизация. В обхвата на 11-ия Конгрес по роботика ще попаднат усъвършенстваните софтуерни решения с опростени програмни възможности, например иницииране изпълнението на задачи чрез кликване върху или докосване на съответната иконка на екрана, чрез т. нар. "drag and drop" функции за обучаване на робота и др.

Движени от мотото за безопасност на първо място при работа с коботите, все повече производители предлагат на пазара специализирани технически средства за осигуряването й, включително светлинни бариери, интелигентна сензорна "кожа", омекотяващи контакта предпазни обвивки (подложки) за колаборативни роботи и т. н. Най-интересните иновации в тази област също ще бъдат част от акцентите на предстоящия форум в Хановер.

"С популяризирането на мрежовата свързаност в производството роботите и коботите логично се превръщат в цел на хакерски атаки. Необходими са специализирани решения, които гарантират сигурността на роботизираните системи в индустрията", коментират от Deutsche Messe друг от тематичните фокуси на конференцията.

Тазгодишното издание на Конгреса по роботика в Хановер ще обърне внимание и на новостите в сферата на меката роботика, която фундаментално трансформира начина, по който се конструират роботизираните системи по отношение на хардуерните им компоненти. "Основна цел на меката роботика е разработката на иновативни задвижващи системи, които напомнят мускулите на живите организми. Приложенията им са най-разнообразни – от индустриалната автоматизация до медицината и човеко-машинните интерфейси от най-ново поколение", обобщават от Technology Academy.

     
Източник: Deutsche Messe

Ключови думи: Robotics Congress   роботика   Technology academy   Deutsche Messe   коботи   колаборативни роботи   мека роботика  

Област: Роботика  

Подобни статии
Витто
Robodays
ШУНК Интек ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Предстоящо

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиБизнесПредстоящоТехнологииПроектиСъбитиятаОбучения/СеминариРеализацииПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...