Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Европейски консорциум работи за популяризиране на роботизираната зарядна инфраструктура

23.09.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Специално учреден за разработката на технологични решения в областта на роботизираната зарядна инфраструктура консорциум ще работи за популяризиране на възможностите за автоматизирано обслужване и управление на интелигентни зарядни станции за електромобили в Европа. В ROCIN-ECO (Robotic Charging Infrastructure Ecosystem) членуват редица компании и организации, активни в секторите на автомобилостроенето и електромобилността. Сред тях са първият в света доставчик на автономни зарядни решения, базирани на роботика и изкуствен интелект, Rocsys, мрежата за зарядни станции с висока мощност IONITY (съвместно предприятие на BMW Group, Mercedes-Benz Group, Ford Motor Company и Volkswagen Group), органът по сертифициране и стандартизация TUV SUD, а също и производителите Audi, Porsche, BMW, Ford, Mercedes-Benz, AVL и Huber+Suhner.

Инициативата си е поставила за цел да създаде оптимална концепция за разширяване на приложенията на автономната и интелигентна инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства на Стария континент чрез комбиниране на роботика, компютърно зрение, изкуствен интелект, базирани на данни дигитални услуги и други технологични иновации в сегмента. Стремежът й е да наложи роботизираното зареждане като удобна, надеждна, безпроблемна и разходно-ефективна алтернатива на конвенционалното обслужване на електромобили.

Консорциумът планира да оборудва бързозарядните станции по европейските магистрали с една или повече ленти за роботизирано зареждане. Те ще позволят електромобилите да бъдат обслужвани напълно автономно в рамките на 15 до 30 минути, като освен по-бързо и удобно за редовите шофьори технологията ще направи зареждането достъпно и за водачите с двигателни затруднения. От ROCIN-ECO прогнозират по-бърза възвращаемост на инвестицията за операторите на станциите (с до 20%), като обещават да елиминират загубите на време и струпванията при зареждане на множество коли в натоварените часове.

За целта екосистемата работи по проект с европейско финансиране, който включва разработката и демонстрацията на стандартизирано решение за автоматизирано обслужване с универсална оперативна съвместимост, базирано на робот. Тъй като е необходимо платформата да е съвместима както със зарядната инфраструктура, така и с различните модели автомобили, успешното й реализиране включва цялостен, съгласуван и интегриран подход, който обхваща необходимите дейности по стандартизация и дефинирането на универсализирани интерфейси, поясняват от ROCIN-ECO. Кабелът за зареждане ще бъде автоматично придвижван и включван в контакта на превозното средство, а после връщан в изходна позиция от робота след запълването на капацитета на батерията. Минимизирането на човешкия фактор ще намали общото времетраене на зареждането с до 15%, изчисляват от консорциума.

"Работим усилено за бъдеще, в което зареждането ще бъде напълно автономно. Горди сме да бъдем част от тази голяма екосистема с редица влиятелни международни партньори. Роботизираното зареждане може да бъде популяризирано само с цялостен подход към оперативна съвместимост между инфраструктурата за зареждане и електрическите превозни средства. Наред с всички необходими дейности по IEC и ISO стандартизация, ще доставим демонстрационни превозни средства, ще организираме тестови площадки на живо и ще въведем практически обучения за операторите и потребителите. Целта е да създадем концепция, която в крайна сметка да е достъпна за всички производители на автомобили в Европа и по света", коментира Крийн Боуман, главен изпълнителен директор и съосновател на Rocsys.

     
Източник: ROCIN-ECO

Ключови думи: ROCIN-ECO   зарядна инфраструктура   електрическа мобилно   електромобилност   роботизирани зарядни станции   роботизирано зареждане  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...