Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Отчетлив скок в продажбите и на сервизни роботи през 2021 г.

04.11.2022   |   Начало»Пазар

Продажбите на сервизни роботи за професионални приложения са регистрирали значителен ръст от 37% през 2021 г., сочат актуалните данни на Международната федерация по роботика (IFR). Регионалните статистики поставят Европа на водещо място с 38% дял от глобалния пазар, следва Северна Америка с 32 на сто, а на трета позиция е Азия с 30%. Увеличение през изминалата година е отчетено и в търсенето на потребителски сервизни системи, чиито продажби са скочили с 9 на сто, показва още докладът на IFR.

"Сервизните роботи за професионални цели предлагат изключително разнообразие. Тези системи типично са проектирани за изпълнението на специфична задача и намират широко поле за изява в складовата дейност и логистиката, здравните заведения, летищата и дори в млекодобивните стопанства", коментира новият президент на Федерацията Марина Бил.

Водещи приложения

Роботизираният транспорт на стоки и товари е водещото приложение на сервизни роботи в глобален план, като над 121 хил. такива решения са продадени през 2021 г. Голяма част от тях са предназначени за обекти на закрито, например фабрики, което определя и липсата на специализирана функционалност за адаптация към обществения трафик, поясняват от IFR. Общият брой на компаниите, които произвеждат продукти в сегмента, е 286.

Сервизните роботи се радват на непрекъснато нарастваща популярност и в хотелиерския сектор, но продажбите им там остават сравнително ниски на фона на прогнозния потенциал на приложенията в това направление, отчитат от Федерацията. Продажбите на хотелиерски роботи през изминалата година все пак наброяват цели 20 хил. единици, което представлява 85-процентово увеличение в сравнение с предходния едногодишен период. Основни задачи на решенията в този сегмент са приготвянето и сервирането на храна и напитки, информационните и мобилните гид услуги, както и телеприсъствието.

Част от пазара на професионални сервизни решения са и медицинските роботи, при които през миналата година е регистриран ръст от 23 на сто спрямо предходната, а общият брой системи, внедрени в сегмента от януари до декември 2021 г., е 14 823. Водеща позиция запазват решенията за роботизирана хирургия, следвани от роботите за рехабилитация и неинвазивна терапия, а диагностичните системи все още се търсят сравнително слабо.

От Международната федерация по роботика отчитат силна година и за сегмента на професионалните почистващи роботи, където продажбите са нараснали с 31% (12 600 единици). Най-много инвестиции са направени в системи за почистване на подове и басейни, дезинфекция, миене на прозорци и соларни панели.

Ръст в основните сегменти

Роботизацията на селското стопанство е друг основен двигател на пазара на сервизни роботи през 2021 г., където все по-популярни стават системите за доене на крави, почистване на плевни, хранене на животни, борба с плевелите и други дейности в отглеждането на земеделски култури. Потребителският сегмент на сервизната роботика също бележи увеличение (с 12%) в рамките на изминалата година, а продажбите надхвърлят 19 млн. единици. Най-търсени остават домакинските роботи и в частност - роботизираните прахосмукачки.

Макар сервизният сегмент да е сравнително нов като индустрия и все още да предстои да се развива, 87% от производителите на такива системи в световен план са създадени преди 2017 г., посочват от IFR. През последните години се наблюдава спад в броя на стартъпите в сегмента, но пазарните анализатори намират логично обяснение на тази тенденция. Редица сектори, например мобилните роботи за складове и логистични центрове, вече са достигнали ниво на зрялост, което води до ръст на компаниите.

Много сервизни приложения обаче са базирани на коботи и други типове индустриални роботи, чиито производители попадат в статистиките за пазара на промишлена роботика. Фирмите, които ги внедряват, реално изпълняват функцията на системни интегратори, които комбинират различни компоненти и разработват необходимия софтуер, за да предлагат специализирани решения.

     
Източник: IFR

Ключови думи: IFR   сервизни роботи   складови роботи   транспортни роботи   почистващи роботи   роботи за дезинфекция  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Пазар

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...