Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Над половин милион са новоинсталираните индустриални роботи по света през 2021 г.

21.10.2022   |   Начало»Пазар

Международната федерация по роботика (IFR) официално оповести окончателната си статистика за развитието на глобалната роботика през изминалата година. Данните на Федерацията показват, че цели 517 385 промишлени робота са внедрени в производството през 2021 г. Експертите от IFR поясняват, че новият световен рекорд е в резултат на динамичния ръст в инсталациите на роботизирани системи с цели 31% на годишна база. Досегашният пик при новоинсталираните роботи беше отчетен преди пандемията - през 2018 г. (около 423 хил.) Докладът на IFR сочи още, че през миналата година и общият брой промишлени роботи в експлоатация е достигнал нови най-високи стойности. Към днешна дата работещите във фабриките по света роботизирани системи вече наброяват около 3,5 милиона единици.

Пик на инсталациите и в Европа

84 302 нови промишлени робота са внедрени в европейските производства през 2021 г., е видно от окончателните данни на IFR. Това е с 24% повече в сравнение с предходната година и представлява нов пик на инсталациите на Стария континент за всички времена. Устойчиво остава търсенето от страна на автомобилната индустрия, а общата промишленост регистрира 51-процентов ръст в поръчките. Германия - един от петте най-големи пазари на роботи в света, е реализирала близо една трета (28%) от всички инсталации в Европа през 2021 г. На второ място е Италия със 17%, а на трето - Франция със 7%.

Броят на нововъведените в експлоатация роботизирани системи през 2021 г. в Германия е 23 777 единици, което представлява 6-процентов ръст спрямо преходния едногодишен период. Това е вторият най-висок резултат в страната след бума на инвестициите в немската автомобилна индустрия през 2018 г., когато в производството в страната се вляха 26 723 нови робота. Общият брой на промишлените системи, които се използват в германските фабрики понастоящем, нараства с 7% до 245 908 единици. Износът на роботи от Германия пък се е увеличил с 41% спрямо 2020 г. и наброява 22 870, надвишавайки високите нива от преди пандемията.

Ръстът в общата промишленост от средно 8% на година за периода 2016-2021 г. е сред основните двигатели на растежа в сферата на роботизацията в Италия, отчитат от IFR. Капацитетът на страната по показател брой роботи в експлоатация се е повишил с 14% през изминалата година и е достигнал 89 330 единици. Общият брой новоинсталирани през 2021 г. роботи (14 083) пък регистрира увеличение с 65% в сравнение с предходната година.

Във Франция, която е трета в класацията по брой нови внедрявания на промишлени роботи, е регистриран ръст от 11 процента спрямо 2020 г. Близо 50 хил. роботизирани системи оперират в заводите в страната към днешна дата, а 5 945 от тях са инсталирани през миналата година.

Азия остава най-големият пазар на промишлени роботи

Очаквано за пазарните анализатори, Азия запазва позицията си на най-голям пазар на индустриални роботи през 2021 г. След като преди две години над 70% от всички новоинсталирани по света единици бяха заслуга на азиатската промишленост, през изминалата година този показател се е повишил още - до 74%. Най-отворен за нови внедрявания е китайският пазар, където 268 195 нови робота са заработили във фабриките през 2021 г. - с цели 51% повече от предходната година. Общият робопарк в страната "чупи" по брой едномилионната бариера, регистрирайки ръст на едногодишна база от 27% в синхрон с динамичните темпове на роботизация, зададени от китайското правителство.

Япония остава втора с 47 182 нови робота в индустрията през миналата година (увеличение с 22% спрямо 2020 г.). Така общият брой на използваните в страната на изгряващото слънце роботизирани системи вече доближава 400 хил. След две поредни години на спад във внедряванията графиките в Япония отново тръгват нагоре. Азиатската държава плавно се завръща и към имиджа си на водещ глобален производител на роботи с нов пик в износа през 2021 г., когато над 186 хил. робота, произведени в Япония, са поели към заводите по цял свят.

Прогнозите за бъдещето са базирани на умерен реализъм

От Международната федерация по роботика отчитат нарастващите цени на енергията, ръста в междинните цени на продуктите и недостигът на електронни компоненти като водещи предизвикателства пред развитието на глобалния пазар на индустриални роботи през следващите години. Въпреки това търсенето на промишлени роботизирани системи никога не е било по-голямо, а броят на поръчките остава стабилен, което внася нотка на оптимизъм в иначе умерено реалистичните прогнози на маркетолозите.

До края на настоящата година те очакват новите инсталации отново да счупят рекорда и броят на нововнедрените в световното производство роботи да достигне 570 000 в резултат на предвидения ръст от около 10% на едногодишна база. До 2025 г. средногодишни темпове на растеж на глобалния пазар обаче вероятно ще са сравнително по-ниски (от порядъка на 5-9%), изчисляват експертите.

     
Източник: IFR

Ключови думи: IFR   индустриални роботи   промишлени роботи   роботизация  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Пазар

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...